Scriitor francez, cunoscut pentru romane precum „Cocoșatul" sau „Lupul alb", Paul Feval va ajunge în topul celor mai importanți autori ai Franței. Lăsând în urmă o moștenire culturală remarcabilă, Feval este un împătimit al literaturii de aventură. Îmbinând misterul cu realismul, Feval construiește opere impresionante. Romanele sale, inspirate din locurile pe care le-a văzut și oamenii pe care i-a întâlnit, vor cuceri rapid publicul.
La 1800 justiția se făcea cu arma, iar infractorii umblau slobozi pe străzile Parisului. Franța întreaga se afla sub teroare, dogmatismul capetelor încoronate întrecea orice limită, iar religia și politica încă își discutau supremația. Clasele sociale nu erau încă bine delimitate, iar prăpastia dintre sărac și bogat se adâncea de la o zi la alta. Complotul și crima mergeau mâna-n mâna, iar Inchiziția punea stăpânire pe întreaga Europă.
Într-un decor atât de ostil, Feval construiește o sectă imaginară, denumită sugestiv Fracurile Negre. Frăția fracurilor nu este cu mult diferită de instituțiile inchizitoriale, însă aici nu religia este punctul de plecare. Membrii Frăției sunt îndoctrinați și conduși de ură, însă nu servesc nici pe departe instituțiile statului sau biserica. Fracurile negre, această organizație ciudată, are drept activitate de bază fel și fel de nelegiuiri, printre care furturi și crime. Curios este că, de fiecare dată, membrii Frăției ies basma curată, iar vina cade asupra unei terțe persoane.
Cine sunt acești pioni ai sectei? De unde au apărut și încotro pornesc? Au un plan secret ori un scop anume? Feval nu ne destăinuie nimic, păstrând toate detaliile pentru finalul apocaliptic al romanelor. Căci autorul își va structura manuscrisul în mai multe părți, fiecare poveste contribuind la întregirea tabloului final. Întreg materialul se învârte în jurul lui Leqoc, capul organizației criminale. Pe parcurs, acesta intră în contact cu alte personaje, care mai de care mai interesante. Oameni importanți din politica franceză sunt implicați în acțiunile murdare ale Frăției.
Feval construiește o atmosferă apăsătoare, iar intriga romanelor va consuma încet mintea cititorului. Când suntem convinși că deținem răspunsurile tuturor întrebărilor, Feval schimbă cursul acțiunii și complică povestea. Aici nimeni nu este cine pretinde, iar măștile cad treptat. Dorința de răzbunare, iubirea și ura se îmbină armonios într-un manuscris ce se va vinde într-un număr record de exemplare. Seria „Fracurile negre” va fi tradusă în peste 50 de limbi de circulație mondială, iar casele de producție de peste ocean vor aduce pe micile ecrane o mini-serie inspirată din cartea francezului.
Apărută inițial în anul 1866, cartea este disponibilă pe site-ul anticariatului nostru în numeroase ediții, dintre care amintim: Litera (2016), Elis (1997).