Paul Goma este cunoscut la nivel internațional pentru lucrările sale realiste, în care condamnă cu ardoare sistemul dictatorial al țării noastre și emite judecăți pertinente la adresa comunismului. Cumva, întreaga sa carieră s-a axat pe maniera în care a reușit să scape de regimul tiranic și să se refugieze într-o țară străină. În jurnalele sale de mai apoi, Goma reușește să surprindă nu numai natura omului în societate, ci reușește să aducă în atenția noastră evenimente și fapte șocante, care s-au petrecut în perioada comunistă și care au urmări grave până în zilele noastre.
Lucrările scrie din exil vor fi cele mai căutate din palmaresul lui Goma, iar nebunia acestuia de arăta realitatea de dincolo de scenă îl va clasa între cei mai căutați scriitori ai secolului său. Cumva, Goma știe să se facă înțeles, iar operele sale sunt portretizări ale unei realități nebunești, dar care avea să schimbe milioane de destine. Ascensiunea comunismului în Europa de Est nu aduce nimic bun pentru aceste popoare oprimate, sărăcia este mascată în societate, deținuții torturați în închisorile politice, iar politicienii ascund secrete mizerabile de frica Securității lui Ceaușescu. Adesea, Goma se poziționează vehement împotriva regimului, iar acest lucru aduce o serie de urmări negative, iar editurile vremii refuză să-i publice volumele cu pricina.
Romanul prezent este tot un manifest fățiș împotriva comunismului și o dedicație de revoltă a unui scriitor care a fost surghiunit și supus cenzurii, dar care, prin intervenții străine, a reușit să se refugieze departe și să facă cunoscută lumii povestea României și a statelor din Balcani, Ascensiunea lui Ceușescu în România este fulminantă, iar promisiunile cu care sunt înșelați românii sunt fanteziste și menite să îi determine să nu se revolte. Până la Revoluție mai sunt câțiva zeci de ani, iar regimul ceaușist reușește să acapareze și să domine întru totul scena politică de la București.
Goma are o viziune proprie asupra faptelor, iar în acest manuscris ne-o împărtășește cu ardoare. Deși se ține cumva la distanță de clasa politică, este, indirect, implicat în aceasta. Va relua corespondența cu câțiva deputați cunoscuți ai veacului și va încerca să preia date exacte despre ce se petrece în România acelor ani. Autorul face o pledoarie pentru libertate și vorbește despre felul în care dependența țării noastre de sovietici va avea consecințe dramatice chiar și la zeci de ani distanță după căderea comunismului. În viziunea lui Goma, nu numai Ceaușescu este vinovat de îndoctrinarea nației, ci toată Europa de Est, care a acceptat instituirea și menținerea la putere a unui astfel de regim tiranic și asupritor. Descrierile sunt preponderente în lucrarea cu pricina, iar mărturiile unor foști demnitari vor cântări greu în fața publicului.
Acum, mai puternic ca niciodată, cititorul vede ce s-a petrecut chiar sub ochii lui, iar ororile îi vor fi descrie în amănunt. Cartea va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, iar pe site-ul nostru poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1980), Univers (1979).