Jurnalist de renume mondial, este cunoscut pentru cercetările sale complexe și pentru interesul acordat problemei evreiești. Este pasionat de istorie și de cultura celui mai asuprit popor din istoria omenirii, iar prelegerile sale sunt în centrul atenției. Lucrează cu mai multe publicații, iar talentul său este apreciat pretutindeni. Cumva, la o analiză mai amănunțită, lucrările sale sunt bine documentate, dar va fi acuzat că este prea subiectiv în abordarea subiectelor atât de sensibile.
Evreii au rămas în imaginarul colectiv drept cel mai asuprit popor al umanității. Nazismul avea să urmărească stârpirea acestei rase, iar holocaustul este evenimentul care va marca societatea internațională pentru totdeauna. Cel de-al doilea Război Mondial este, probabil, cel mai sângeros masacru din toate timpurile. Nebunia lui Hitler avea să aibă urmări teribile, iar goana pentru supremație în Europa va fi greu de stăvilit. După capitularea Germaniei, în 1945, reconstrucția socio-economică va deveni principala preocupare a statelor lumii, proces ce se va extinde pe mai mulți ani și va fi extrem de costisitor.
Urmările războiului vor fi resimțite ani de-a rândul, inflația și sărăcia vor afecta chiar și societățile aparent stabile, iar scena politică mondială va fi zbuciumată după căderea de la putere a unui tiran absolut, Adolf Hitler. De aici înainte, în sfera culturală, apar tot soiul de lucrări, care mai de care mai interesante și mai complexe, care au scopul de a aduce realitatea acelor vremuri în fața poporului.
Evreii sunt acum un popor prigonit, rămășițele neamului lor sunt adunate de pretutindeni, Nemții i-au crucificat, iar camerele de gazare de la Auschwitz sau Dachau stau drept mărturie. Locurile acelea blestemate miros astăzi a moarte, dar devin simbol al suferinței unei națiuni a cărei singură eroare a fost să existe în paralel cu nemții, rasa pură închipuită de Hitler.
Drumul evreilor prin Europa este atent conturat de scriitorul nostru, care dorește cu ardoare să prezinte ascensiunea acestora de dinainte de momentul războiului. Căci națiunea evreiască a fost cândva liberă, a oferit umanității poeți și pictori, a creat artă și literatură, istorie și cultură, a lăsat o moștenire culturală deosebită umanității și a reprezentat mai mult decât o eternă mască a suferinței absolute. Evreii sunt, în accepțiunea lui Johnson, un popor curat, isteț și simplu, care a avut ghinionul să se opună lui Hitler. Deși nu este singurul care abordează problema evreilor, Johnson va fi extrem de apreciat pentru originalitatea de care va da dovadă.
Lucrarea sa vi fi apreciată la scară largă, tradusă în mai multe limbi de circulație internațională și iubită de publicul larg. Adesea, scriitorul face fel și fel de trimiteri stranii, ne amintește de alte vremuri grele și de tirani ai veacurilor trecute. Suntem copleșiți de candoarea relatării acestuia și de maniera sinceră în care se raportează la poporul evreu. Cartea ajunge obiect de studiu în universitățile europene, iar numele autorului este așezat la loc de cinste, între clasicii literaturii istorice mondiale.
Lucrarea poate fi găsită pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Humanitas (2015), Hasefer (2003).