Paul Sussman se naște pe 11 iulie 1966 în orașul englez Beaconsfield. Tatăl său era director de vânzări în cadrul unei companii de design, iar mama o actriță ce ulterior a devenit psihanalist. A urmat cele mai bune licee apoi s-a înscris la Cambridge unde a câștigat premiul Joseph Larmor. Prima sa carte va apărea în 1994 și va fi o enciclopedie cinematografică, iar din 2002 începe adevărata aventură. Romanele sale se vor concentra în principal pe mistere și descoperiri arheologice iar printre ele se numără Labirintul lui Osiris dau Armata pierdută din Cambises.
Romanul "Secretul templului" a fost publicat pentru prima dată în 2005 în limba engleză. În limba română apare la un an distanță la editura Rao în varianta broșată și cartonată.
Detectivul inspector Khalifa din orașul egiptean Luxor decide să facă o excursie cu fiul său pe Valea Regilor pentru a explora împrejurimile. El tot încearcă să îi insufle băiatului măcar o parte din fascinația sa pentru arheologie însă acesta este destul de reticent cu privire la subiect. Toată discuția este întreruptă de găsirea unui cadavru de european în mijlocul ruinelor iar misterul cel mai mare era cum a reușit să ajungă acolo. Khalifa își ia rolul de detectiv în serios și ajunge să afle că cel găsit este un fost ofițer nazist suspectat de crime de război. Pentru a cerceta mai multe trebuia să coopereze cu un detectiv de origine israeliană, deci să treacă peste faptul că era rasist. În timpul investigației află și că un caz la care lucra încă din tinerețe fusese rezolvat cu succes pentru că în sfârșit se demonstrase că a fost o eroare judiciară. De asemenea, Holocaustul este adus în vederea cititorilor și toate masacrale ce au fost inspirate din cruzimea lui. Totuși, toate acestea au început în anul 70 d.Hr și ah continuat până în 1944 când marii lideri diabolici au fost prinși. Sussman pictează un tablou fascinant cu conflictele israeliene și palestiniene, mai ales că folosește și cuvinte din cultura lor ce sunt traduse ulterior. Un fel de Codul lui Da Vinci ce se întâmplă pe un alt continent și un fel de Sherlock Holmes modern, așa că vă sfătuiesc să nu ratați această capodoperă.