Cunoscut în întreaga lume drept un autor sensibil, care reușește să dea viață chiar și celor mai nesemnificative detalii și evenimente, Paulo Coelho impresionează o dată în plus cu romanul „Al cincilea munte”.
Apărut pentru întâia oară în anul 1996, pe tărâmurile natale ale scriitorului, romanul este de o luciditate și o simplicitate ieșite din comun. Fără să descoperim încă de la început care este intriga poveștii, parcurgem agale paginile presărate cu numeroase metafore și sintagme pline de subînțeles.
Romanul prezintă povestea de viață a profetului Ilie, iar trimiterile către sfera religioasă și cărțile sfinte nu sunt puține. Deși până acum Coelho s-a păstrat departe de religie, aici își reorientează atenția și își schimbă cumva stilul. La început lectura poate părea sărăcăcioasă și greoaie, însă pe parcurs suntem atrași de magia Orientului și de fascinanta poveste a lui Ilie. Cartea lui Coelho este deosebită, închegată frumos, fără descrieri ample și o mulțime de personaje. Firul narativ este liniar, iar răsturnările de situație sunt și ele puține la număr, despre acțiune nu putem vorbi.
Întregul manuscris este o alegorie nemaipomenită adusă vieții. Incursiunea lui Ilie nu ne este străină, căci Biblia ne-a adus în prim plan faptele acestuia. Coelho doar le reamintește, le analizează într-o manieră mai profundă, le studiază și, mai apoi, le expune unui cititor avid de lectură. Deșertul arid al Orientului Mijlociu, clima caniculară și neputința omului în fața destinului sunt câteva frânturi din tabloul final al cărții. Aici, în pustietatea asta absolută, singurătatea lovește mai puternic ca niciodată, iar ființa omenească este slabă și ușor de învins.
Dar omul lui Coelho este puternic, ghidat de convingeri stricte, altruist și sensibil. Încercările la care este supus Ilie sunt dure și adesea greu de înțeles de către muritorul de rând. Odiseea acesta nesfârșită se aseamănă cumva cu drumul lui Ulise către casă, cu goana de după sfârșitul războiului troian. La un alt nivel însă Coelho îi pune altfel de piedici lui Ilie și îl poartă prin meleaguri îndepărtate, din mijlocul cărora nu pare a avea cale de scăpare.
Filozofia lui Coelho este interesantă, iar perspectiva sa asupra vieții este de-a dreptul măgulitoare. Autorul își zugrăvește poveștile în funcție de experiențele trăite și își modelează personajele într-o manieră greu de înțeles la început. Damnați, suferinzi, nebuni, rătăcitori și neînțeleși, așa sunt eroii brazilianului.
Cartea a fost tradusă în peste 40 de limbi de circulație mondială , iar succesul a fost unul răsunător. Nici un alt scriitor brazilian nu va atinge performanța lui Coelho. La doar un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: Humanitas (2014), Humanitas (2003), Humanitas (2001).