Alchimistul, cea de-a doua carte a scriitorului Paulo Coelho și cea mai populara a lui, a apărut în primă ediție în anul 1988 în Brazilia. Povestea gravitează în jurul călătoriei unui ciobănaș andaluzian numit Santiago. Crezând că un vis repetitiv pe care îl avea denumește o profeție, Santiago stă de vorbă cu o ghicitoare despre semnificația acestui vis. Femeia îi profețește că el va găsi o comoară în preajma piramidelor din Egipt, și astfel începe aventura.
Alchimistul este și un text simbolic. De-a lungul paginilor sale, în afară de faptul că autorul a încercat să transmită tot ce știa despre alchimie, acesta a încercat și să aducă un omagiu marilor scriitori care au reușit să ajungă la Limbajul Universal: Hemingway, Blake, Borges (care a folosit și el istoria persană într-una dintre povestirile lui), Malba Tahan și alții.
Chiar autorul menționa că această poveste este astăzi, în toată lumea, una dintre cele mai citite. Nu pentru că în ea este vorba de un vis, de o călătorie în țara piramidelor, de o țigancă, de un rege, de un hoț, de un alchimist și o femeie frumoasă, nu pentru că în ea un păstor care iubește cărțile pornește în căutarea unei comori și trece prin cele mai neașteptate întâmplări, ci pentru că în această carte este vorba doar despre cel ce o citește. De viața cititorului, de opțiunile lui din fiecare clipă și de semnele destinului său. Santiago este în fiecare dintre cel care citește aceasă carte.
Plină de culoare, evocatoare și profund umană, povestea lui Santiago este o mărturie etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele și despre cât este de important să ne ascultăm inima.
O dată la câteva decenii, apare o carte care schimbă pentru totdeauna viața cititorilor săi. Alchimistul lui Paulo Coelho este o astfel de carte. Plină de sevă, evocatoare și profund umană, povestea lui Santiago este un etern îndemn de a ne urma visele și de a ne asculta inima.
Extraordinarul roman al lui Paulo Coelho a inspirat milioane de cititori din întreaga lume.