Anii 70 vor fi marcați de schimbări politice majore, dar și de o diferență de perspectivă între popoarele lumii. Cultura Hippie lovește puternic și devine o mișcare de rezistență în rândul tinerilor. Muzica lui Hendrix și stilul excentric al lui Janis Joplin devin mărci înregistrate, iar consumerismul atinge cote maxime.
Hippioții sunt pretutindeni, organizați sau nu, au acaparat întreg globul și militează pentru drepturile și libertățile cetățeanului. Între litri de alcool și grame de prafuri, cultura Hippie devine noul trend. Intelectuali, scriitori sau oameni de presă se alătură acestei noi mișcări, care va rămâne în istoria umanității drept perioada fericirii depline.
Paulo Coelho nu a ascuns niciodată faptul că a fost în tinerețile sale un hippie rebel, cu visuri mărețe și spirit nestatornic. Apartenența la această cultură va fi intens exploatată în operele autorului, reprezentând și o sursă de inspirație pentru manuscrisele sale.
În 2018 apare romanul intitulat simplu „Hippie”, tradus ulterior în peste treizeci de limbi de circulație mondială. Urmărind incursiunea sa din Brazilia în Europa, cartea este un manual de dezvoltare și cunoaștere.
Cartea este structurată inteligent sub forma unei autobiografii cu scurte pasaje ficționale. Călătoria tânărului Paulo către Europa este îmbogățită cu fel și fel de evenimente neprevăzute, când tragice, când fericite. Ajuns la Amsterdam, brazilianul o întâlnește pe cea care îi va deveni iubită, frumoasa olandeză Karla. Cei doi pornesc într-un proces de cunoaștere incredibil și reușesc să dezlege limbajul complicat al iubirii, sentiment pe care nu l-au mai întâlnit până acum.
Karla este identică lui Paulo, tânără, înzestrată cu o inteligență nativă formidabilă și aflată într-o permanentă căutare. Cei doi călătoresc împreună prin marile orașe ale Europei și consolidează astfel o legătură puternică bazată pe încredere și compatibilitate. Ajunși în Turcia sunt prinși într-o avalanșă de evenimente neprevăzute.
Tabloul creat de Coelho este de-a dreptul fascinant și tulburător, iar destinul celor doi protagoniști pare rupt dintr-un film vechi. Răsfoind primele pagini suntem prinși într-un val de sentimente și stări contradictorii, purtați într-o lume plină de culori, duhnind a alcool și plutind îmbinată în tot soiul de substanțe. Pe fundal, auzim o muzică ciudată, ba tristă, ba veselă, asurzitoare și liniștita deopotrivă. În treacăt ne lovim de oameni aflați într-o competiție pentru redescoperirea vieții și a sensului ei.
Finalul este unul ușor de anticipat, cu accente moralizatoare și plin de înțelesuri ascunse. Coelho face încă o demonstrație de talent în fața unui public uluit și acaparat în totalitate.
Eroii își sfârșesc călătoria și găsesc răspunsurile mult dorite, iar epopeea hippioților capătă valențe legendare. Romanul se regăsește în rafturile anticariatului nostru în mai multe ediții, dintre care o amintim pe cea de la Humanitas (2018).