„Jurnalul unui mag" reprezintă una dintre operele de tinerețe ale lui Coelho. Publicată pentru întâia oară în 1987, cartea descrie pelerinajul fascinant al autorului către Santiago de Compostela. La doar un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale operei, dintre care amintim: Humanitas (2006), Humanitas (2015).
Școlit, tânăr intelectual, pasionat de muzică, literatură și artă, Coelho își începe itinerariul într-o manieră deosebită. Călătoria sa până inima Spaniei va fi mai degrabă una sufletească decât una fizică. Coelho reflectează asupra celor mai importante momente ale vieții sale de până la momentul pelerinajului, trece în revistă omenii care l-au marcat și se pierde pe străzile europene. Curios este faptul că, deși în mare parte opera este una de ficțiune, este inspirată din experiențele reale ale autorului. Cu un an în urmă, Coelho pornise într-un pelerinaj prin Spania și ținuturile de lângă. Aici, autorul găsește inspirația pentru a redacta poate prima operă de succes din cariera de scriitor.
Peisajul însorit al Spaniei, crestele munților Pirinei și căldura oamenilor vor fi elementele care îl vor impresiona profund pe scriitor. Asemenea unui arhitect, Coelho zugrăvește experiențele trăite îmbinând misterul cu realismul. Fără să apeleze la alte artificii ieftine, autorul mizează pe sensibilitate și dramatism ascuns.
Romanul este sfâșietor, tulburător, cu o intrigă deosebită și cu o acțiune concentrată. Dacă până acum, Coelho filozoful s-a remarcat puternic, de acum are loc o schimbare interesantă. Stilul literar devine mai pragmatic, mai apropiat realismului tăios al clasicilor, metaforele se împuținează, iar personajele se atașează mai mult de locuri decât de oameni.
Într-un decor exotic, dar modern în egală măsură, Paulo Coelho își eliberează creativitatea și își modelează personajele după bunul plac. Născut într-o lume acaparată de tradiții și obiceiuri care mai de care mai interesante, pe autor nu pare să îl surprindă nimic. Astfel, el cunoaște în calea sa oameni cărora reușește să le schimbe viața, le implementează alte idei despre bine și frumos, despre curat și nobil, despre suferință și iertare. De aici și titlul operei, căci Coelho se transformă practic într-un mag, într-un profet care duce povara învățăturii cu sine. Câteva evenimente neprevăzute vor aduce răsturnări de situație și vor spori ritmul acțiunii. Pe lângă acestea însă, povestea curge lin, agale, la fel ca drumul lui Coelho către Santiago de Compostela.
Finalul poate fi anticipat cu ușurință, iar epopeea autorului-erou ajunge să se îndeplinesc cu brio. Cartea a fost extrem de apreciată pretutindeni, fiind tradusă în peste 40 de limbi de circulație mondială și încasând sume record. Privind retrospectiv, Coelho declara că „Jurnalul unui mag” este opera sa de căpătâi, deși nu este nici pe departe prima publicată. Lucrând la acest manuscris, autorul își va descoperi înclinația către filozofie și istoria clasică.