„Unsprezece minute” este povestea de viață a Mariei, o prostituată care ajunge din întâmplare pe străzile Genevei. Publicată în 2003 povestea este de-a dreptul fascinantă și imprevizibilă. La doar un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale operei: Humanitas (2004), Humanitas (2014).
Maria nu crede în iubire, nici în destin, căci ea a cunoscut doar suferință de-a lungul timpului. În accepțiunea femeii, dragostea adevărată nu există, iar sexul este doar o sursă de plăcere, de eliberare, fără implicații sentimentele puternice. În lumea Mariei adevărul a dispărut demult, iar minciuna și înșelătoria și au făcut loc agale. Oamenii pe care i-a adorat cândva au dispărut fără urmă ori și au găsit alți oameni, locurile îi sunt toate străine și liniștea nu-i pe niciunde.
Cu toate aceste, Maria nu e tristă, e doar înfiorător de singură. Într-un moment de reverie, decide să se stabilească la Geneva, în speranța unui trai mai bun. Ajunsă aici, lucrurile se complică, iar femeia ajunge să practice cea mai veche meserie din lume. Prin prisma jobului său, Maria devine obsedată de sex, de tot ce ține de erotism și pasiune, independent de sentimente. Incursiunea femeii este fabuloasă, iar dependințele îi sunt exploatate la maximum de către autor.
Pe tărâmuri străine, într-un oraș prea mare, Maria se pierde adesea cu firea, își amintește copilăria trăită în Brazilia și naivitatea ei de puștoaică. Când cunoaște însă un pictor interesantă, viața sa se schimbă radical. De aici înainte pornim într-o lume necunoscută, facem cunoștință cu o altă latură a eroinei și încercăm să îi înțelegem pornirile. Vreme îndelungată Coelho își poartă protagonista pe un drum cu suișuri și coborâse, levitând între reverie și realitate, între liniște și agitație.
Frumoasa braziliancă se îndrăgostește nebunește, însă teama și frustrările trecutului o vir împiedica să își manifeste sentimentele. Pictorul este un simplu călător în viața Mariei, un personaj fugitiv, care o va abandona în cele din urmă. Orbită de iubire, frustrată și necăjită, femeia nu știe care este decizia potrivită și, în mod ironic, se lasă pradă destinului. Va reuși femeia să își depășească condiția și, astfel, să își găsească liniștea? Este pictorul misterios calea către o viață normală? Mai există speranță pentru sufletul damnat al eroinei?
Coelho, acest artist al cuvintelor, nu lasă să se întrepătrundă nici o bănuială, nu oferă cititorului nici o portița spre deznodământul mult așteptat. Ba mai mult, de la jumătatea romanului pare că misterul se întețește. În stilul caracteristic, autorul adaugă nuanțe dramatice și emoționante, iar, pe alocuri, acțiunea explodează. Într-o îmbinare deosebită de culori și nuanțe, într-o evocare incredibilă a unor lumi paralele și într-o antiteză inteligenta a personajelor principale, așa își construiește Coelho capodopera.