„Veronika se hotărăște să moară” este cel mai dramatic roman al lui Paulo Coelho. Povestea tinerei Veronika, care într-un acces de furie se hotărăște să se sinucidă va impresiona puternic audiența.
După cum ne-a obișnuit, Coelho își începe povestea cu un pasaj moralizator, care are rolul de a intriga cititorul și de a anticipa ceea ce urmează să se petreacă. Primele pagini ale cărții sunt pur descriptive, iar Veronika, personajul principal este prezentată publicului. Aflam astfel că femeia are o viață tihnită și o carieră strălucită, dar este total nefericită.
Când într-un acces de nebunie decide să înghită un flacon de pastile, Veronika este convinsă că va muri și își va încheia socotelile cu nefericita ei viață. Ironia sorții face ca femeia să fie salvată la timp, însă va fi transportată la un stabiliment de boli mintale. Acțiunile femeii par fără noimă, iar angajații azilului încercă să o readucă pe drumul cel bun. Aici, departe de lumea dezlănțuită, Veronika învață să ierte și chiar descoperă iubirea și împlinirea.
În locul acesta obscur, plin de oameni măcinați de fel și fel de suferințe fizice, dar mai ales mintale, femeia se redescoperă. Coelho dă dovadă de o inteligență extraordinară, încadrându-și eroina într-un peisaj dezolant. Autorul aduce în prim plan relația Veronikăi cu celelalte personaje și impactul pe care acestea îl au asupra ei. Cu greu, eroina descoperă un alt mod de viață, își găsește liniștea și face cunoștință cu o latură a sa neexplorată până acum. Prin cadru se perindă tot soiul de personaje, iar tabloul final va fi unul extraordinar.
Coelho are arta de a povesti simplu, dar într-un stil modern, fără prea multe descrieri amănunțite sau pasaje plictisitoare. Eroii săi își știu poziția, sunt capabili și duc o luptă colectivă. Scriitorul vorbește deschis despre viață, dar mai ales despre moarte și neputința omului în fața acesteia. Într-o alegorie nemaipomenită, Coelho își poartă protagonista printr-un univers paralel, într-o călătorie deosebită către sine. Câteva evenimente neprevăzute vor aduce răsturnări de situație și vor spori ritmul acțiunii, însă în mare parte intriga se desfășoară lin pe un singur fir narativ.
Spre finalul romanului, Coelho zăbovește asupra unor aspecte filosofice și face câteva trimiteri interesante la sfera religioasă și la importanța acesteia în lumea modernă. Agale ajungem la sfârșitul călătoriei Veronikăi și, astfel, la sfârșitul romanului. Fără să vrem, descoperim nuanțe noi și privim lumea cu alți ochi, înțelegem drama protagonistei și chiar încercăm să ne transpunem în pielea personajului.
Romanul a fost publicat pentru întâia oară în 2009 și a înregistrat încasări record, fiind tradus în peste 40 de limbi străine. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale acestuia, dintre care amintim: Humanitas (2014), Humanitas (2000).