Pavel Coruț este unul dintre cei mai căutați scriitori români și printre cei mai apreciați la nivel internațional. Poveștile sale extraordinare sunt bine ancorate în realitate, dar ne trimit către un univers pe care ne-ar plăcea să-l fi cunoscut mai devreme. În mod straniu, poveștile sale sunt inspirate din experiența de viață a autorului, dar și din lucrările pe care le-a citit de-a lungul vremii. Este plin de inspirație și aduce în prim plan lumi sacre și destăinuie taine despre care am mai citit în trecut. Este ancorat într-o lume pe care nu o putem descifra la prima vedere, dar care, pe parcurs, ne va cuceri. Coruț vorbește despre viitor, despre religie și despre sacralitate, dar și despre latura politică a lumii sale. În opera de față, el face o pledoarie pentru lumile noi, pentru un viitor incert care bate la ușă și care schimbă omenirea din temelii. Toate acestea se petrec rapid, iar umanitatea nu are timp să se pregătească, să se adapteze la nou și să privească totul ca pe o revelație.
Speranța despre care ne vorbește Coruț este una imaginară, dar care, mai apoi, se va concretiza. Aici, în lumea lui, nimeni nu este cine pretinde și fiecare caută cu disperare să atingă un țel. E drept, adesea, povestea se concentrează mai mult pe trecut pentru a ne determina să înțelegem prezentul, iar personajele sunt născocite de mintea inteligentă a lui Coruț. Între lumină și ură, între adevăr și minciună, fiecare paragraf se transformă într-o povață, într-un leac care ne transformă sufletele și care ne determină să găsim putere să mergem mai departe.
Istoria lui Coruț, pe care se bazează această poveste este și ea una interesantă și este culeasă de prin locuri ascunse, de prin manuale pe care le-a tot citit ori de prin veacuri pe care nu le-am descoperit înainte. Fiecare paragraf este un semn, fiecare emoție pe care ne-o transmite este menită să ne schimbe perspectiva asupra vieții. În mod ciudat, povestea se axează pe unitate, pe maniera în care unii oameni se raportează la alții, dar și pe felul în care noi percepem istoria și viitorul. La o analiză mai amănunțită, Coruț este asemănat cu Cioran, dar nu este la fel de pesimist ca acesta din urmă. Astfel, vom observa un succes extraordinar pe care îl va avea autorul cu această lucrare, precum cu multe altele. Va fi tradus în mai multe limbi străine și va reuși să cucerească publicul din alte state. Ba mai mult, la universitățile vremii, Coruț este studiat și apreciat pentru realismul său și pentru felul în care se raportează la public. Astfel, vom lua parte la o descătușare a minții sale, la o împlinire spirituală fără precedent.
Cartea va fi reeditată și adnotată în repetate rânduri, iar autorul va atinge succesul absolut. Ideile sale vor fi preluate și dezbătute în cele mai eminente cercuri. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Leda (2001), Univers (1997), Univers (1999).