Zamolxe , zeul suprem al dacilor, s-a bucurat de nenumărate omagii, scrieri și tratate, iar publicul a fost întotdeauna fascinat de acest personaj mitologic, plin de secrete și taine ascunse. Este unul dintre cei mai renumiți zei, iar cultul său este tratat cu interes chiar și astăzi, la sute de ani distanță.
Cumva, publicul revine întotdeauna la istorie și caută fel și fel de forme și idei prin care să reprezinte părți din trecut sau să anticipeze mult doritul viitor. Într-o pledoarie stranie, plină de reverențe și de trimiteri ciudate, Pavel Coruț reușește să ne impresioneze și să ne poarte prin alte timpuri. Iubitor de mitologie și istorie, pasionat de jurnalism și scriitură clasică, călător prin veacuri, Coruț este cuceritor și de această dată, iar scrierea îi va fi apreciată nu numai în țară, ci și peste hotare. Suntem într-un cerc ciudat, și căutăm o scăpare cu puternice valențe spirituale; așa am descrie universul autorului nostru.
Fiecare paragraf înseamnă ceva, fiecare latură a autorului este acum adusă la suprafață și publicul descoperă o strălucire care părea să fi murit demult în literatură. Aici, el îmbină literatura cu istoria, dar aduce puternice accente spirituale și religioase, pentru a-și închega opera. Grandoarea lui Coruț stă nu numai în penița sa, ci în maniera în care gândește și în care se raportează la realitatea pe care o trăiește. Deși este cunoscut și pentru publicații mai puțin vehemente și fără tentă spirituală, Coruț nu se teme, și lasă la iveală toate trăirile reprimate cândva.
Religia vine ca să condimenteze fiecare parte a lucrării, dar calea e lungă și autorul nostru știe cum să îmbine mai multe teme. El ne vorbește de această dată despre profețiile lui Zamolxe și despre maniera în care, secole de-a rândul, diverse popoare s-au raportat la acestea și au căutat să-i dezlege misterele. Fiecare paragraf pe care îl gândește autorul este însă diferit, plin de onestitate și ne aduce în prim plan fiecare idee pe care o ascunde și fiecare trăire vizavi de acest subiect. Ulterior, face o trecere în revistă a celor mai importante momente din istoria dacilor și, cu o finețe deosebită, ne expune părerile sale despre acest cult și maniera în care se raportează la învățăturile istorice.
Forța naturii, caracterul uman, blestemele și religia; acestea sunt temele centrale ale operei, iar audiența va fi fascinată de felul în care descrie autorul. Cartea va fi una extrem de controversată, iar mitul lui Zamolxe va fi expus pe toate părțile. Cartea va sta la baza unei adaptări radiofonice, iar succesul lui Coruț va fi unul colosal. Publicul va înțelege acum de ce autorul are atâta siguranță atunci când dezvoltă un subiect și de ce fiecare operă a sa este atât de strălucitoare și revelatoare. Cartea se va epuiza numaidecât din stocurile editurii, iar numele lui Coruț devine mai puternic ca niciodată. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este disponibilă în mai multe ediții: Venus (2001), Viață și sănătate (1997).