Pavel Coruț este unul dintre cei mai căutați scriitori ai tuturor veacurilor, iar scrierile sale sunt pline de farmec și menite să ne trezească interesul vizavi de fel și fel de fapte și perioade istorice. Este atras de zona politică, dar și de latura spirituală a lumii și aduce în prim plan idei și tipare pe care le alții nu au curaj să le susțină. Se refugiază în SUA, unde va trăi până la finalul vieții sale, iar publicul va fi atras mereu de lucrările pe care le conturează. Este un fost agent de informații, care decide să se refugieze departe de sistemul politic pe care l-a servit și care i-a format identitatea. Nimeni nu se aștepta ca Pavel Coruț să aibă curajul să afișeze o realitate politică atât de crudă, pentru care va fi aspri criticat și urmărit de Securitate.
Cartea de față este una diferită de celelalte, iar lumea pe care Coruț o descrie este de-a dreptul înfricoșătoare. Aici, Coruț descrie posibilitatea unui colaps economic care va afecta întreaga lume. El vorbește despre urmările comunismului, despre dramele de zi cu zi ale românilor, despre egalitate și despre goana popoarelor de a progresa. În concepția sa, politica și latura socială se îmbină acum mai puternic ca niciodată.
Se inspiră mult din mitologie și din realitatea zilelor de odinioară. El aduce în prim plan confruntarea zeilor asiatici cu cei europeni, iar povestea aceasta ne va cuceri. Lumini și umbre sunt exploatate divers, iar autorul știe cum să-și facă publicul curios și părtaș la fel și fel de transformări.
Autorul vorbește și despre o transformare în plan astral, dar și despre o reconciliere a spiritelor. Este un vizionar absolut și are darul de a ne face să participăm activ la scriere și să ne implicăm în relatarea evenimentelor. Fiecare capitol este plin de spiritualitate, divers, cu trimiteri religioase. Cartea va fi aspru criticată și neînțeleasă pe alocuri și contestată de criticii lui Coruț, dar și de iubitorii lui Ceaușescu. Când ne așteptăm mai puțin, cartea ia o turnură politică, iar linia fină dintre realitate și ficțiune se estompează. Istoria și mitologia sunt teme fundamentale pe care Coruț le abordează cu lejeritate, iar firescul ia alte forme. Cartea va fi tradusă ulterior în mai multe limbi străine, distribuită în mai multe state și menită să schimbe idealuri și idei. Coruț nu se teme, de fapt, nu s-a temut niciodată să se exprime, iar adevărul ia alte forme, pe alocuri distorsionate. Coruț va fi acuzat că distorsionează istoria și că se raportează diferit la realitatea veacurilor sale. Cartea este descrisă în mod straniu, iar personajele lui sunt inspirate din realitate, dar și din imaginația sa debordantă. Acum aflăm care este potențialul real al lui Coruț și cum este capabil acesta să ne surprindă. Traducerea cărții va avea mare succes, iar în România va ajunge târziu, după căderea comunismului. Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (2001), Eminescu (1998), Științifică (2001).