Pavel Coruț este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați autori pe care România i-a oferit literaturii universale. Titlurile sale sunt controversate și perioada în care servește drept informator al serviciilor secrete, îl va propulsa într-o mare de intrigi. Este curajo și, după ce se stabilește în SUA și scapă de cenzura lui Ceaușescu, va scrie cu și mai mult patos și înverșunare. Susține conferințe, vorbește deschis despre regim și face fel și fel de plângeri la adresa unei patrii pe care a slujit-o și în care a crezut.
Se perindă prin cercurile din lumea bună și ia parte la fel și fel de evenimente, care îl vor influența masiv. Are o carieră extraordinară și scrie cu ardoare despre viață, politică și lume în general. Primele sale scrieri sunt trecute cu vederea de elită, dar mai apoi revine în atenția publicului cu mărturisiri care vor deranja clasa politică.
O vreme, predă la o universitate de stat din SUA, apoi călătorește mult în state vestice dezvoltate și vorbește despre jugul comunist care a sugrumat estul și nu pare să slăbească prea curând. După căderea Cortinei de Fier, Coruț se domolește în mărturisiri și se dedică unui alt tip de literatură, care astăzi ar putea fi considerată conspiraționistă.
Cartea de față este una dintre cele mai apreciate, cele mai discutate și mai controversate ale scriitorului. Cumva, el aduce în prim plan idei și norme, periade istorice și personaje, care au jucat un rol esențial în comunism, dar și la scurtă vreme după căderea acestuia.
Situația politică din România este comentată de Coruț cu ardoare, iar scena economică este și ea intens adusă în prim plan. El vorbește despre maniera în care s-a dezvoltat regimul de la București și de afacerile ascunse ale statului. Astfel, fiecare pledoarie a sa ne va purta în trecut, într-o vreme în care mulți dintre noi nu am trăit, dar despre care am citit și ne dorim să aflăm cât mai multe informații. E drept, cartea va demonta mituri și va aduce în prim plan evenimente cruciale pentru Europa și România. Totuși, nu tot publicul lui Coruț va fi de partea acestuia în acet demers de revelare a adevărului. Mulți se vor situa de cealaltă parte a baricadei și îl vor judeca pentru legăturile pe care le-a avut în trecut cu statul român.
Cartea va fi tradusă, totuși, în mai multe limbi străine, iar numele lui Coruț este cunoscut pretutindeni. Numele său devine legendar, iar el este un paria pentru o veme. Ulterior, revine în țară pentru o scurtă perioadă și lucrează în colaborare cu mai multe gazete. În SUA are parte de o apreciere nemaipomenită și reprezintă o sursă constantă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum. Coruț este un deschizător de drumuri, un vizionar, un intelectual, un povestitor carismatic și, pentru unii, un fost informator periculos. Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, dintre care vom aminti următoarele: Univers (2001), ErcPress (2004), Univers (2002).