Pavel Coruț este unul dintre puținii scriitori care au avut curajul să dea naștere unor revolte aprige pe teme diverse și complexe. Cumva, este unul dintre singurii care caută să rezolve mituri și să își poarte audiența într-o călătorie deosebită, plină de fel și fel de surprize. Este atras de istorie și literatură veche, deși o bună bucată de vreme va servi ca ofițer în Serviciul Român de Informații. Lucrează cu ardoare la primele sale manuscrise, iar universul său va cuceri publicul din țară și din străinătate. Fiecare emoție pe care autorul o simte este diversă și ne trimite departe, într-o lume stranie, pe care nu o cunoaștem, dar pe care ne dorim să o explorăm cu ardoare.
Religia și spiritualitatea merg mână-n mână, iar Coruț este unul dintre cei mai pasionali portretiști ai veacului său. Frumusețea scrierilor sale ne va cuceri, iar candoarea cu care scrie acesta ne va determina să vrem să citim fiecare manuscris în parte. Religia a fost dintotdeauna un punct forte al autorului, care a avut ocazia să viziteze numeroase lăcașuri de cult și nenumărate țări. Din fiecare loc culege ceva, și are ocazia să cunoască fel și fel de oameni, care mai de care mai interesanți și mai speciali. Lucrează în colaborare cu mai multe gazete și redacții, dar știe că, orice ar fi, succesul său este individual și se va bucura astfel de el.
Pasajele cele mai intense sunt acelea care tratează contrele între realitate și ficțiune, între religie și ficțiune, între minciună și adevăr. Din Evul Mediu și până astăzi, această chestiune a fost tratată de mai multe capete luminate, dar Coruț reușește să aprofundeze subiectul și să ne surprindă cu realismul său tranșant. Pe alocuri, se aseamănă cu Eliade, iar poveștile sale duc puțin în spre filozofările eterne ale acestuia din urmă. Totuși, Coruț nu visează cu ochii deschiși, el pune în balanță ceea ce crede cu ceea ce simte și reușește să dea naștere unei pledoarii interesante, care îi va aduce iubirea publicului. Vor fi întotdeauna contestatari și va reuși să îi depășească, chiar să îi învingă cu grație. Prin urmare, autorul va reuși să creeze o masă enormă care să-l urmeze și va deveni un fel de guru al vremurilor sale. Are ceva și din Osho, iar înțelepciune nu i-o putem nega. Este instruit și învățat, iar marii intelectuali ai veacului îl urăsc pentru asta.
Astăzi, la atâția zeci de ani distanță, manuscrisul prezent este încă actual, iar publicul lui Coruț nu este, nici pe departe, în scădere. Prin urmare, el este ridicat pe un piedestal și reușește să atingă succesul european. Ajunge și pe tărâm american cu ale sale scrieri, iar publicul va fi, și de această dată, cucerit. Cartea va fi reeditată și retipărită de mai multe ori, de mai multe edituri cunoscute. Pe site-ul nostru, sunt disponibile mai multe ediții: Univers (1997), Meridiane (1998), Meridiane (1999).