Despre Pawel Huelle
Scriitor polonez, prozator si autor de povestiri scurte. Nascut la 10 septembrie 1957 (Gdansk), Huelle a studiat filozofie la universitatea din orasul natal. A lucrat mai intai la serviciul de presa al Solidarnosc. Apoi a lucrat ca jurnalist si, mai tarziu, ca director al Televiziunii poloneze din o. rasul sau natal (1994 - 1999). A cunoscut succesul international inca de la debutul sau literar, odata cu publicarea romanului Weiser Dawidek (1987). Salutat ca fiind cel mai important debut al deceniului si distins cu Premiul Kościelski (1988), primul sau roman este considerat in continuare cea mai mare realizare a sa. Cartea a fost tradusa in numeroase limbi si se mandreste si cu o adaptare cinematografica – in anul 2000, Wojciech Marczewski a regizat filmul Weiser.
In anii '90, Huelle a publicat Opowiadania na czas przeprowadzki (1991, Moving House and Other Stories), Wiersze (Poems; 1994) si Pierwsza Miłosc i Inne Opowiadania (1996; nominalizat la Premiul Nike) si alte povestiri (1999; o colectie de editoriale si eseuri publicate in Gazeta Wyborcza). In anul 2001 a fost publicat cel de-al doilea sau roman, Mercedes-Benz. Z listow do Hrabala. Mercedes-Benz a primit premiul Polityka Passport Award (2001). Cu toate acestea, cartea a divizat criticii si cititorii. Maiestria formei, lejeritatea si spiritul au fost admirate, dar au existat indoieli cu privire la caracterul imitativ al lucrarii.
Romanul sau Castorp (2002) face parte din "ideea de mare biblioteca" a lui Borges. Acest volum este un omagiu adus Muntelui vrajit, de Tomasz Mann. Daca unii se temeau ca Huelle se va opri la astfel de exercitii de compozitie, romanul urmator a dovedit ca el putea face inca mult mai mult. O satira taioasa la adresa Poloniei contemporane si, in acelasi timp, o opera cu ambitii filosofice, Ostatnia Wieczerza, publicat in 2007, a starnit discutii aprinse intre critici. Cu toate acestea, romanul a fost nominalizat la Premiul Nike.
In anul urmator, Huelle a publicat volumul Opowiesci chłodnego morza (Cold sea stories), o colectie de povestiri scurte in care autorul se intoarce in trecut, urmarind destinul uman asociat cu Pomerania; de asemenea, revine la o naratiune calma si eleganta si se concentreaza pe probleme existentiale si metafizice. Urmatorul sau roman a indeplinit asteptarile ale cititorilor din ce in ce mai mari. Spiewaj Ogrody (Sing Gardens; 2014), al carui titlu a fost preluat dintr-o poezie a lui Rainer Maria Rilke, indragitul poet al lui Paweł Huelle, este un alt omagiu adus Gdansk-ului, muzicii si unei femei.
La doi ani de la publicarea romanului Spiewaj ogrody (2014, Sing Gardens), Huelle a revenit cu colectia de eseuri si rubrici Ulica Swiętego Ducha i Inne Historie (2016, The Street of the Holy Spirit and Other Stories;). Desi au fost publicate anterior in Other Stories (1999), sau chiar mai devreme, cand au fost publicate pentru prima data in Gazeta Wyborcza si Przegląd Polityczny, reflectiile erudite ale scriitorului nu si-au pierdut din valoare. Multe dintre textele sale se refera la literatura, iar Huelle se dovedeste a fi nu doar un autor priceput, ci si un cititor foarte atent.
Opera: Opowiadania na czas przeprowadzki (1991, Moving House and Other Stories), Wiersze (Poems; 1994) si Pierwsza Miłosc i Inne Opowiadania (1996; nominalizat la Premiul Nike); Other Stories (1999); Mercedes-Benz. Z listow do Hrabala (2001); Castorp (2002); Byłem samotny i szczęśliwy (2002, Eram singur si fericit); Ostatnia Wieczerza (2007); Opowiesci chłodnego morza (2008, Cold sea stories); Spiewaj Ogrody (Sing Gardens; 2014); Ulica Swiętego Ducha i Inne Historie (2016, The Street of the Holy Spirit and Other Stories).