Între mit și istorie, Vlad Țepeș a fost întotdeauna un personaj interesant pentru popoarele lumii. Astăzi, în epoca globalizării, să vizitezi castelului lui Dracula este un țel. De-a lungul anilor, a devenit o afacere profitabilă pentru România, iar vizitatorii vin din toate colțurile lumii să viziteze castelul celui despre care se credea că ar fi vampir. Înainte de el însă, s-au speculat multe cu privire la așa-numita Contesă Dracula, în persoana Elisabetei Bathory. Care dintre cei doi a fost mai sângeros? Probabil, nu vom afla niciodată, dat fiind faptul că legendele și adevărurile istorice au suferit modificări de-a lungul veacurilor. Despre ea, se spune că ar fi ucis peste 500 de femei, pentru a-și împlini obsesia tinereții veșnice. Despre el, se spune că și-ar fi tras adversarii în țeapă și s-ar fi hrănit cu sângele ostașilor căzuți în luptă. Ce e adevăr și ce e fantezie, nu se va stabili niciodată cu certitudine, dar legendele acaparează publicul de pretutindeni.
Vlad Țepeș este un personaj legendar. Legat strâns de istoria Transilvaniei, el devine un personaj periculos în lupta pentru stăpânire. Înrudit cu nobilimea maghiară, cu legături puternice în Europa, Vlad Dracul, avea să scrie istorie pe pământ românesc. Vestea atrocităților pe care le susține, comandă și înfăptuiește, circulă repede și dăinuie până-n zilele noastre.
Autorul Per Olof Ekstrom dă viață unui roman fascinant, intitulat inteligent Fiul Dragonului. După o cercetare personală de mai bine de 5 ani, acesta reușește să surprindă, jonglând între mit și adevăr istoric, personalitatea și faptele de măreție ale lui Vlad Țepeș.
Cartea se concentrează atât pe campaniile militare ale lui Țepeș, cât și pe capacitatea de negociator a acestuia. Dincolo de banchete fastuoase și relații de prietenie cu Ungaria, Țepeș iartă, iubește și crede într-un ideal. Lupta sa pentru putere nu este bazată numai pe acte de corupție, ci și pe dorința de a aduce pacea și stabilitatea economică pe pământ românesc. Temut și respectat, Țepeș este privit ca un supraom de cei care nu îl cunosc. Este curat de nobilimea vestică, i se propun daruri scumpe, palate și moșii, boierii îi dau mâna fetelor de măritat, dar Țepeș își urmează, curajos și mândru, țelul.
Simbolul său era un dragon, semn că apără și susține creștinismul, iar de aici i se trage și numele. În jurul acestor idei s-a conturat legenda din spatele său. Deși ordinul dragonului există încă de pe vremea Teutonilor, Dracula avea să fie asemănat mai degrabă cu lumea mistică a vampirilor, decât cu Legământul politic la care se afiliase.
Lucrarea de față este una plină de farmec, menită să ne aducă în prim plan o demontare a unor mituri interesante. De asemenea, este o scriere puternică și plină de păreri subiective ale scriitorului, care s-a documentat enorm pe acest subiect.
Cartea va fi foarte apreciată, mai ales pentru caracterul informativ, decât pentru demistificarea lui Dracula. La noi pe site, aceasta este disponibilă în mai multe ediții, dintre care amintim: Cartea Românească (1983), Univers (1999), Humanitas (1999).