Peter Collett - Cartea gesturilor
Se spune că poți citi gândurile unui om din gesturile sale și din limbajul trupului. Psihologii au studiat îndelung acest tipar și au ajuns la numeroase concluzii și la diferite maniere de interpretare a limbajului trupului. Cumva, fiecare gest și fiecare acțiune a noastră înseamnă ceva, iar cei care cunosc limbajul trupului pot identifica cu ușurință ce gândim.
De-a lungul vremii au fost efectuate numeroase studii, care mai de care mai interesante cu privire la aceste aspecte, iar autorul Peter Collet a reunit cumva informații vitale în lucrarea de față. El lucrează asiduu la decodarea limbajului trupului și la analizarea gesturilor. Adesea, călătorește în afara țării pentru a afla noi metode și pentru a lua parte la fel și fel de conferințe pe acest subiect. Reușește să sintetizeze o mare parte din informații și să le expună în cadrul unor dezbateri foarte interesante pe care le susține în mai multe universități din lume. Este curajos și interesant de fel și fel de subiecte abstracte. Scrie cu patos despre istorie și chiar despre cultura țării sale, dar se întoarce la psihologie și studiază cu atenție comportamentul uman.
În scrierea de față, el ne vorbește despre o cultură a mișcărilor umane în funcție de context și chiar în funcție de anumite traume la care individul în cauză a fost supus de-a lungul vremii. Copilăria este, așadar, izvorul unor evenimente care vor lăsa urme în viața adultului.
Simplul fapt că își ții picioarele într-o anumită poziție, ori îți miști mâinile într-un anumit mod, înseamnă ceva, un mesaj secret, care trădează ceea ce gândești, ce ascunzi și ce crezi. Mimica feței este, de asemenea, extrem de importantă în viața noastră. Știm când interlocutorul nostru ne ascultă sau este cu capul în altă parte, știm când ne minte, când se încruntă ori când se eschivează. Totuși, psihologia din spatele acestor mișcări este mult mai complexă decât o simplă analiză.
Cartea de față este foarte complexă și, e drept, nu poate fi accesată de oricine. Ar trebui să ai în spate câțiva ani de psihologie și o pasiune pentru gesturi și indivizi. Cumva, cartea vine ca un ghid al înțelegerii individului. Ea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională, iar autorul va avea un succes extraordinar în Occident. El însuși va declara că prima sursă de inspirație pentru redactarea cărții a fost serialul de televiziune Lie to me. Cumva, psihologia analizată acolo, a stat la baza formării ideilor din cartea de față. Autorul mărturisește că și-a petrecut multe ore în fața serialului și a înțeles atunci că trebuie să analizeze mai bine acest subiect, care începuse să-l intereseze puternic.
El spune că, conform unui proverb japonez, oamenii au trei măști pe care le schimbă în funcție de context, de oameni și de etape ale vieții. Astfel, suntem cu adevărați doar atunci când nu ne vede nimeni, atunci toate măștile cad și scoatem la iveală adevărata noastră personalitate.
Cartea poate fi găsită pe site-ul nostru, la numai un click distanță, în mai multe ediții: Polirom (2010), TREI (2010).


sus