Incursiunea pe tărâmul magic al regiunii Provence nu s-a sfârșit, iar jurnalul de călătorie al lui Mayle a devenit un nou roman. Prezentând o continuare a manuscrisului anterior, intitulat „Un an în Provence”, va avea un succes răsunător pe piața de carte internațională. Intriga se amplifică de această dată, iar personajele, vizibil mai mature, au parte de noi și noi experiențe. Mayle are grijă să adauge diverse artificii literare și să își surprindă cititorii cu răsturnările de situație nemaiîntâlnite.
Departe de agitația Parisului, în colțul de Rai de la marginea Franței, oamenii își duc viața într-o rutină fascinantă. Aici nimeni și nimic nu poate pătrunde, aici răul nu își face loc, iar binele domnește din umbră. Pe marginea drumurilor de țară, la umbra vreunui arbore bătrân, se împletesc cele mai frumoase povești de iubire, se petrec cele mai stranii evenimente și se consumă cele mai nedrepte suferințe. Departe de a fi o operă romantica, cartea lui Mayle îmbină istoria, arta, realismul și ficțiunea, dar, mai ales, aduce în atenția publicului o fascinantă frescă a societății franceze de cu ani în urmă. De această dată, spre deosebire de primul roman, Mayle fragmentează cumva acțiunea în mai multe episoade. Observăm, așadar, o manie a autorului de a ne expune partea idilică a locului în care protagoniștilor le este sortit să trăiască. Umblat peste tot în lume, scriitorul vorbește cu lejeritate despre alte civilizații sau religii și tine morțiș sa le compare cu prea adulata sa patrie, Franța.
Personajele lui sunt copleșite de imensitatea și frumusețea locului, atât de compleșite încât par a se pierde cumva în decor. Guvernate de o dorință puternică de autodepășire, aflate într-o permanentă goana pentru aflarea iubirii, vor impresiona audiența. Este necesar să amintim că la Mayle dialogurile au un rol extrem de important, iar puterea cuvintelor este intens explorată de autor. Firul narativ este împărțit în mai multe direcții, însă temele tratate sunt aceleași: iubirea, speranță și regăsirea de sine. Am putea cataloga manuscrisul lui Mayle drept o scriere fundamentală pentru dezvoltarea personală a individului, care este îndemnat să intre în pielea personajului și să ia parte activ la acțiune.
Trăirile personajelor se pliază frumos pe decorul extraordinar al regiunii Provence, iar Mayle are darul de a ne insufla o dorință nebună de a vizita provincia respectivă. Aici, în locul acesta binecuvântat, răul pare a sta departe, iar visele se împlinesc treptat. Este imperios necesar să amintim că britanicul se joacă puțin cu mințile cititorilor și complică acțiunea în mod neașteptat.
La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții: RAO (1998), RAO (2006), RAO (2012).