Peter Mayle s-a născut pe 14 iunie 1939 în orașul britanic Brighton și a fost cel mai mic dintre cei trei copii. După terminarea războiului familia s-a mutat în Barbados dar Peter s-a întors în Marea Britanie pentru a face liceul. În 1957 s-a angajat la Shell Oil ca stagiar dar pe parcurs și-a dat seama că îl interesează mai mult partea de marketing așa că a cerut un post acolo. Ușor ușor ajunge să se ocupe de întreg copgwriting-ul și nu a durat mult până ce împreună cu un coleg au cumpărat toată corporația engleză. Fiind director de creație a trebuit să facă des naveta intre cele două continente și în 1974 a pus stop. Atunci a început să scrie cărți educaționale, inclusiv despre educație sexuală, se mută în Franța și începe un nou capitol prosper al vieții. În 1989 apare primul său roman, Un an în Provence, ce va reuși să ajungă repede în topurile internaționale. Nu a câștigat prea multe premii însă a reușit să ajungă cunoscut pentru stilul său direct și fără de perdea.
Printre cele mai cunoscute cărți traduse în limba română se numără Din nou în Corsica, Viață de câine sau În căutarea lui Cezzane.
Romanul "Lecții de franceză" apare pentru prima dată în anul 2001 la editura Knopf. În limba română va fi publicată în același an la editura Rao dar și în 2006.
Nu vom învăța cuvinte în franceză și nici nu vom deschide manualul, ci ne vom duce alături de autor în Franța și vom afla cultura lor. Atenție, mulți oameni ce urau această țară au citit cartea și imediat după au cumpărat doar bilet de dus până acolo. În primul rând gastronomia lor ne este povestită ca un basm, de la brânzeturi și până la picioare de broască, fiecare gust este atent descris. Untul și patrunjelul sunt nelipsite din bucătăria franceză și lângă ele este și vinul alb, roșu sau roze ce acompaniază fiecare farfurie. Fiecare capitol are întreaga lui poveste, avem și unul ce ne dezvălui secretele tocatoarelot de bucătărie, voi știați că cele de plastic sunt pentru carne iar cele de lemn pentru legume? De asemenea aflăm și cum ajunge un restaurant să obțină stele Michelin, care este traseul și ce condiții trebuie să îndeplinească fiecare preparat. Întotdeauna autorul găsește pe cineva cu care să bea un pahar de alcool fin sau o cafea alături de un croissant pentru a-i povești și mai multe despre ceea ce știa deja. Vei vedea singur că atunci când începi să consumi alimente de calitate și mâncăruri gătite ca la carte stilul tău de viață se va schimba și vei fi mai viu ca niciodată.