Scriitor britanic, cunoscut pretutindeni pentru seria despre viața trăită în Provence, Peter Mayle se naște la Londra, într-o familie înstărită, dar se va declara toată viața iubitor al Franței. Ajunge pe tărâmuri franțuzești încă din adolescență și este marcat de frumusețea locurilor și de melodioasa limbă, pe care o va învăța mai târziu. Dintre toate regiunile Franței, se îndrăgostește iremediabil de Provence, loc unde își va găsi inspirația pentru operele de mai târziu.
Locul acesta, bucata această de Rai îl va urma pretutindeni și, deși viață îl va despărți de Franța o bună bucată de vreme, se va întoarce de fiecare dată cu același dor. Locul marilor poezii, locul romanticilor incurabili, loculul vieții de altădată, îi va aduce inspirație, suferință și împlinire. Trecut bine de vârsta adolescentei, între iubiri de o vară și discuții cu intelectualii vremii, Mayle ține un jurnal și notează tot ce vede, ce cunoaște și ce îl impresionează.
Mai târziu, pe neașteptate, o publicație de la Paris se arată interesată de scrierile de început ale britanicului, iar de aici înainte se țese drumul faimei ce avea să vină. Obsesia pentru Provence se accentuează și însemnările din jurnal devin baza primului roman semnat de Mayle.
În 1999 avea să apară romanul „Un an în Provence”, iar succesul va fi răsunător. Casele de producție de la Hollywood vor ecranizare romanul într-o mini serie foarte apreciată de audiența internațională. Romanul lui Mayle este asemenea unui jurnal de călătorie și îmbină realitatea vremurilor sale cu o poveste de dragoste naivă, demnă de filmele vechi ale cinematografiei franceze. Iscusit povestitor, Mayle reușește să contureze o frescă a societății în care i-a fost dat să trăiască și încearcă să își familiarizeze cititorul cu acest stil de viață. Oamenii pe care i-a întâlnit, locurile pe care le-a străbătut și poveștile pe care le-a auzit, toate acestea vor sta la baza manuscrisului devenit rapid bestseller mondial.
Mayle nu dorește să participe însă activ la acțiunea romanului sau, ci privește din umbră desfășurarea acțiunii pe care mintea sa strălucită a gândit-o. Astfel, britanicul avea să zugrăvească niște personaje de-a dreptul fenomenale și să pună accent deosebit pe relația dintre acestea. Iubirea se îmbină magistral cu libertatea și dorința de nou, iar peisajul pitoresc din Provence oferă o nota de optimism romanului. Scriitorul se joacă cu expresii și metafore, ori încarcă cu melancolie manuscrisul și lasă cititorul să descopere frumusețea peisajelor și a poveștilor.
Provence, această regiune prea iubită de Mayle, va fi descrisă în toată măreția sa, ba chiar îi va fi hiperbolizată frumusețea. Cartea se regăsește pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2010), RAO (2005).