Despre Petre Bellu
Scriitor roman cunoscut pentru talentul sau de prozator, dramaturg si jurnalist, s-a nascut intr-o familie modesta. A urmat Școala de Arte si Meserii in Rosiorii de Vede, unde a dobandit cunostinte practice valoroase. Dupa finalizarea studiilor, si-a parasit familia si a dus o viata de vagabondaj, ajungand in jurul anului 1911 la Bucuresti. Aici si-a gasit chemarea in tamplarie, meserie pe care a practicat-o pentru a se intretine.
Activitatea sa literara a inceput prin publicarea catorva articole in presa socialista, fapt ce i-a deschis drumul spre o cariera promitatoare in scris. În anul 1929 si-a facut debutul literar in revista Foaia tinerimii cu povestea Gheorghe Bolboaca, marcandu-si astfel intrarea in lumea literara. Primul sau volum, Apararea are cuvantul, a fost publicat in 1934 si a avut un impact semnificativ in literatura romana. Acest roman a provocat reactii variate, de la aprecieri superlative la critici dure, fiind insotit de comentarii pline de invective. Succesul si controversa starnite de aceasta opera au demonstrat puterea narativa si capacitatea lui Bellu de a aborda teme complexe si sensibile.
Pe parcursul carierei sale, Petre Bellu a continuat sa publice numeroase volume si sa colaboreze cu diverse reviste si ziare, contribuind cu articole literare si sociale, amintiri, interviuri si proza la publicatii precum Rampa, Gazeta, Facla, Tempo, Raza literara si Tribuna. În calitate de journalist a activat la Gazeta refugiatilor, Informatia zilei, Drapelul si Era noua, unde a abordat o varietate de aspecte ale vietii sociale si literare, aparand interesele celor multi si nevoia de justitie sociala.
Romanul Apararea are cuvantul (1934) a fost tradus in mai multe limbi, inclusiv bulgara, maghiara, franceza, spaniola, turca si engleza, ceea ce a contribuit la recunoasterea internationala a talentului sau literar. Aceasta diversitate lingvistica a permis ca mesajul si arta lui Petre Bellu sa ajunga la un public larg si variat. Opera sa a avut un impact considerabil atat in literatura romana, cat si pe plan international. Devotamentul sau fata de justitia sociala si capacitatea sa de a aborda subiecte complexe si controversate i-au asigurat un loc important in istoria literaturii romane.
Opera: Gheorghe Bolboaca (in revista Foaia tinerimii); Apărarea are cuvântul (1991); Apărarea are cuvântul (1991).; Cazul doamnei Predescu (1991); Crimă sentimentală (1993); Câine vagabond, București (1993); După moartea Mihaelei; O crimă lângă Brașov (1991).