Despre Petre Ispirescu
In ianuarie 1830 la Bucuresti, s-a nascut folcloristul si povestitorul roman Petre Ispirescu, fiul frizerului Gheorghe Ispirescu si al Elenei (originara din transilvania). Autodidact din 1840, a invatat cu dascalul de la Biserica Udricani si a urmat cateva clase la scoala la Biserica Olteni a dascalului Lupescu. Dupa aceea, invata psaltichie la Biserica Domnita Balasa.
Dobandeste majoritatea cunostintelor studiind cartile de la tipografia condusa de Zaharia Carchaleci, unde intra si ucenic (1844). Incepand din 1854, este tipograf (tipografia Copainig), si in 1858 este culegator in tipografia ziarului Nationalul, pe care ajunge sa o conduca; Intre 1860-1863 este asociat cu directorul ziarului "Nationalul" (V. Boerescu). In 1862, indemnat de Nicolae Filimon si de Ion Ionescu de la Brad, publica primele basme culese de el in revista Taranul roman: Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, Fiul vanatorului, Balaurul cel cu sapte capete, Fata de imparat si pescarul si Praslea cel voinic si merele de aur.
Ulterior, colaboreaza la Convorbiri literare, Columna lui Traian, Familia, Revista literara, Revista pentru istorie, arheologie si filologie, Romania libera, Revista Societatii Tinerimea romana, Analele literare, Dorobantul, Tribuna. Editorial, debuteaza cu Legende sau basmele romanilor, Ghicitori si proverburi, ed. III, pref. de V. Alecsandri (1872), succedate de Snoave sau povesti populare, (I-II, 1873-1874), Din povestile unchiasului sfatos pref. de Al. Odobescu, (1879), Pilde si ghicitori (1880), Basme, snoave si glume (1883), Povesti morale (1886) si altele.
Intre 1863-1864 lucreaza in tipografia ziarului Romanul. In mai 1867 infiinteaza Tipografia Lucratorilor Asociati impreuna cu Franz Gobl si Scarlat Walter. In acelasi an este si director al Tipografiei Statului. In 1868 infiinteaza, cu P. Gorjan, C. P. Conduratu si I. Buznea, Tipografia Laboratorilor Romani, devenita, din 1877, Tipografia Societatii Academice Romane.
Povestitorul Petre Ispirescu trece in eternitate pe data de 21 (27 noiembrie) 1887, la Bucuresti. Cu un talent de exceptional povestitor, mai mult decat folclorist, Ispirescu joaca rolul unor Grimm sau Perrault in literatura noastra.