Luminile si umbrele sufletului


Petru Cretia - Luminile si umbrele sufletului
Petru Creția este unul dintre cei mai apreciați scriitori ai țării noastre, iar lucrările sale sunt extrem de bine primite de public. Adesea, scrierile sale sunt catalogate drept subiective și mincinoase, dar autorul nu caută să se justifice. Este urmărit o vreme de securitatea lui Ceaușescu, iar operele sale sunt cenzurate în România. Colaborează cu mai multe edituri din Europa, iar talentul îi este mai apreciat peste hotare. Lucrează cu patos și caută să ofere sursă constantă de inspirație scriitorilor aflați la început de drum. Este un filosof înnăscut, iar operele sale sunt creații originale, pline de farmec și menite să ne arate care sunt lucrurile care contează cu adevărat în viață.
Lucrarea de față este una dintre cele mai căutate și, poate, cea mai filosofică din repertoriul său și va fi utilizată de critici, dar și de intelectualii vremii. Este o pledoarie nemaipomenită a veacului său, o emoție transpusă în scris, o viziune nouă asupra lumii, asupra vieții, asupra indivizilor. Relațiile interumane sunt atent exploatate de autor, iar publicul este fascinat de maniera în care Creția scrie și exprimă. Spre deosebire de restul scrierilor sale, aceasta este una ceva mai spirituală și face trimitere spre zona religioasă a naturii umane.
Creția ne vorbește despre creștinism și catolicism, despre epocile de dinaintea erei noastre și despre oamenii de seamă ai acelor timpuri. El reușește să ne impresioneze prin vastele cunoștințe generale pe care le deține, dar și prin maniera în care își concepe lucrarea. Se inspiră de la clasici, dar are un aer original și ne determină să vrem să-i descoperim fiecare gând, fiecare idee, fiecare iluzie. În general, opera tratează conceptele noi despre societate și le compară cu vechile tradiții, care au împânzit Europa răsăriteană.
Metafore despre iertare, despre cunoaștere sau despre viața de apoi, toate acestea se reunesc în lucrarea de față și o vor transforma în cel mai căutat manuscris al secolului al XX-lea. Lucrarea va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, iar autorul se va bucura de un succes răsunător. Invitat într-o emisiune marca TVR Cultural, avea să mărturisească că nu se aștepta la o astfel de primire pe piață și că s-a documentat mai bine de 3 ani pentru realizarea cărții. A adunat date și idei din trecut, le-a analizat prin filtrul gândirii și a dat naștere unei capodopere literare imposibil de egalat. Astăzi, scrierea sa este cercetată și studiată în cercurile elitiste și în universitățile de profil din România și din străinătate. Numele lui Creția devine renumit nu numai după această scriere, dar aceasta va fi una dintre cele mai căutate.
Cartea va fi folosită și pentru o piesă de teatru și reinterpretată în mai multe feluri de-a lungul vremii. Pe site-ul nostru, aceasta poate fi găsită în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Editura pentru Literatură (1997), Univers (2001), Litera (1997).


sus