Cunoscut la noi în țară și în străinătate pentru scrierile sale cu caracter filosofic, Creția reușește să se impună de fiecare dată prin ideile sale originale. Este unul dintre cei mai apreciați autori pe care România avea să-i ofere literaturii universale, dar și unul dintre cei mai contestați. Deși încearcă să se menționă departe de confruntările politice ale veacului său, nu reușește pe deplin. Este urmărit o vreme de Securitate, la ordinele lui Ceaușescu și chiar criticat pentru poziția sa vizavi de comunism. Totuși, pleacă în diverse călătorii peste hotare și are conexiuni cu personaje importante ale vremii, față de care se simte îndatorat. Reușește să publice o serie de gânduri și idei anticomuniste în Germania, țară în care se refugiază o vreme și care îl va adăposti în cele mai grele timpuri.
Scrie pe mai multe subiecte, dar se întoarce de fiecare dată la filosofie și la clasicii pe care atât îi admiră. Astfel, va câștiga aprecierea criticilor și va ajunge unul dintre cei mai prestigioși oameni de litere ai patriei noastre. Primele sale lucrări sunt primite cu scepticism, iar publicul este curios să afle ce are de transmis.
Cartea de față este una dintre cele mai apreciate din palmaresul său, iar universul lui Creția este acum descoperit de publicul numeros. Scrierea este o pledoarie filosofică pentru regăsirea sinelui, o mărturie interesantă, subiectivă, dar sinceră asupra realității acelor timpuri. Autorul are darul de a emoționa publicul și descrie cu patos societatea în care i-a fost dat să trăiască. El ne vorbește despre valorile fundamentale ale vieții, despre importanța prieteniei, despre curaj și despre ceea ce contează cu adevărat în viață. Romanul este extraordinar, plin de trimiteri către alte epoci, menit să ne impresioneze și să ne aducă în fața unei realități pe care, adesea, nu vrem să o vedem. Personajele despre care ne vorbește sunt descrise minuțios, iar Creția este emoționant și curajos. Nostalgiile sale sunt menite să ajungă la public și să transforme viziunea pe care o avem despre ceea ce ne înconjoară.
Deși se inspiră de la francezi și latini, este cumva diferit de aceștia, iar ideile sale sunt originale și pline de farmec. Nu se sfiește să atingă subiecte sensibile, considerate tabu în acele veacuri, iar prețul pe care îl va plăti va fi izolarea sa culturală de către regimul lui Ceaușescu.
Titlul scrierii este o metaforă, aleasă cu pricepere, iar emoția sa se transmite spre noi și ne determină să punem viața pe pauză și să privim cu atenție ceea ce până atunci nu am văzut. Călătoriile sale prin Europa vor servi drept inspirație pentru acum și nu numai. Va reuși să aducă o nouă față literaturii universale și se va impune ca nimeni altul pe piață. Cartea acesta va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială și va ocupa loc fruntaș în topurile literare din Franța și Germania, iar numele autorului va deveni legendar. Pe site-ul nostru, lucrarea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (2001), Univers (1998), Editura pentru Literatură (1997).