Despre Petru Popescu
La 1 februarie s-a nascut fiul criticului de teatru Radu Popescu si al actritei Nelly Cutava, Petru Popescu – prozator, poet, scenarist si realizator de filme. La varsta de 13-14 ani a fost marcat de moartea prematura a unui frate geaman (Pavel) si de divortul parintilor.
A urmat studiile la liceul Spiru Haret din capitala si, dupa absolvire, s-a inscris la Facultatea de Litere, sectia limbi straine (germanice). In 1967 s-a licentiat cu specializarea literatura comparata. A debutat in poezie in anul 1966 cu placheta de versuri Zeu printre blocuri, urmata de alt volum de poezie, numit Fire de jazz (1969).
Primele sale incercari ca prozator au inceput cu povestiri publicate in presa. In 1967 i-a aparut primul volum de proza scurta intitulat Moartea din fereastra. Doi ani mai tarziu a aparut romanul Prins, de mare succes in epoca si care il inscrie ca pe un promotor de referinta al literaturii citadine. Acesta constituie o descriere sincera si trista a „generatiei fara idealuri”, captiva a comunismului.
Prozatorul a continuat cu publicarea romanelor Dulce ca mierea e glontul patriei (1970), Sa cresti intr-un an cat altii intr-o zi (1973), Sfarsitul bahic si Copiii Domnului (1974). A scris scenariul filmului romanesc Drum in penumbra. Zoia Ceausescu facuse o pasiune pentru tanarul scriitor si autoritatile ii sugerasera ca ar trebui sa scrie despre eroii neamului, inclusiv despre familia Ceausescu, insa el a refuzat.
Intre 1971 - 1972 a obtinut o bursa Herder la Viena. Doi ani mai tarziu a acceptat o invitatie din partea Universitatii din Iowa de a participa la un seminar international International Writing Program. Cu acest prilej s-a hotarat sa nu se mai intoarca in tara si s-a oprit la Londra. S-a hotarat sa intre in lumea filmului American si a intrat la Institutul American de Film din Hollywood. In 1978 s-a mutat in Los Angeles, unde s-a casatorit cu Iris Friedman, cu care urma sa aiba un baiat si o fata.
In anul 1977 a scris primul sau scenariu de film, numit The Last Wave (Ultimul val), pentru care a primit numeroase premii. Acesta a fost urmat de Obsessive Love, The Death of an Angel. In Romania a fost acuzat de tradare si a fost interzis. Anul 1983 a cunoscut un succes rasunator; Actorul Robert Redford l-a invitat la un seminar de-al sau si i-a propus scriitorului roman ca el, marele actor american, sa fie producatorul filmului „Moartea unui inger”, dupa scenariul lui Petru Popescu. Mai mult decat atat, studioul Fox i-a propus sa fie si regizorul filmului. Au urmat alte reusite, intre care volumul documentar despre izvoarele Amazonului.
Acuzat de tradare, in vremea comunismului cartile lui sau orice orice referire la ele in istoria si critica literara au fost trecute la index, publicarea lor a fost interzisa si cartile vechi nu au fost reeditate. In 1991 a revenit in Romania pentru prima data, iar cartile au inceput sa-i fie reeditate sau traduse din engleza. Dupa vizita in tara a calatorit la Washington pentru a face primul lobby pro-romanesc, iar dupa aceea, trei ani a fost promotorul constant al unei bune imagini a Romaniei in America.
Desi lista succeselor sale peste granite este lunga, autorul a marturisit intr-o scrisoare catre cititorii romani din 1998: „Pentru cei care cred ca mi-a fost usor, cum au crezut si cand scriam in Romania, as vrea sa le fi putut arata seria de birouri inguste, improvizate si prost luminate, in care am lucrat un bun numar de ani inainte de a ma afirma ca scriitor american. Mormanele de pagini scrise care nu au fost publicate, care nu vor fi publicate niciodata.”
Opera: Prins (1969); Dulce ca mierea e glontul patriei (1970); Sa cresti intr-un an cat altii intr-o zi (1973); Sfarsitul bahic (1973); Copiii Domnului (1974); Inainte si dupa Edith (1993); Intoarcerea (2002); Oaza (2002); In coasta lui Adam (2003); Urme in Timp (2008); Supleantul (2009); Bough (1973); Burial of the vine 1975; Boxes, Stairs & Whistle Time; The Last Wave (1977); Before and After Edith (1978); In Hot Blood (1989); Amazon Beaming (1991); The Return (1997); The Oasis: A Memoir of Love and Survival in a Concentration Camp (2001); Footprints in Time (2008); Girl Mary (2009).