Obișnuiți deja cu stilul care l-a consacrat pe Philip Dick, vom fi surprinși să descoperim că scriitorul este capabil să impresioneze cu fiecare nouă scriere. „Substanța M” apare pentru întâia oară în anul 1977 și este o portretizare a societății americane în plină ascensiune a pieței negre a drogurilor. Protagonistul cărții este Bob Arctor, un polițist sub acoperire, care se infiltrează într-o comunitate a consumatorilor de droguri. De aici înainte, acțiunea se derulează când lent, când galopant, iar scriitorul trece de la un plan la altul, fără a contura o legătură între acestea.
Spre deosebire de romanele anterioare, aici caracterul fantastic al lucrării este unul redus, aproape inexistent. Curios, acum observăm talentul de povestitor al lui Philip Dick, pe care nu l-am cunoscut îndeaproape până la această scriere. Vom observa o linie narativă care se desfășoară liniar, dar care ne va capta atenția și ne va determina să îi însoțim pe eroi până la final.
Pătrundem, astfel, într-o lume obscură, dar fără forțe magice, ori alte creaturi cu puteri paranormale, cum ne obișnuise Dick. Ne aflăm în mijlocul unor grupări periculoase pentru care traficul și consumul de substanțe ilegale sunt chestiuni considerate floare la ureche. Dar când un polițist ia parte la tot soiul de conflicte, cunoaște coduri secrete de distribuire a mărfii și sta față-n față cu victimele, situația se schimbă radical. Va reuși agentul să calmeze spiritele? Va reuși poliția să stârnească aceasta „ciumă”, care nu a lovit numai continentul american, ci întreaga planetă? Cine este responsabil pentru scurgerile de informații ori cine conduce aceste grupări, care s-au răspândit într-un timp relativ scurt? Philip Dick încearcă să ne aducă răspunsurile la aceste întrebări și ne lasă să descoperim o alta față a lumii noi. Să fie globalizarea o cauză a consumului excesiv de substanțe interzise ori, poate, liberalizarea piețelor de acest tip în anumite zone să fi adus un mai mare curaj în comercializarea mărfii? Aici, în aceste teme cu caracter politic și economic, Dick încearcă să nu se amestece, ba chiar vrea să își păstreze opera la statutul de pură ficțiune. Dar, când scrierile tale, par rupte dintr-o realitate palpabilă, care se desfășoară chiar acum, te poți menține la margine?
Anii '70 vor fi cei mai „înfloritori” pentru industria drogurilor, iar scrierea pare ruptă cumva din realitatea zilelor sale, fapt ce va spori controversa formată în jurul romanului. Astăzi, cartea este căutată pretutindeni și a fost tradusă în mai bine de 20 de limbi de circulație internațională, având vânzări impresionante în întreaga lume. Pe site-ul anticariatului nostru, lucrarea lui Philip Dick poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Nemira (2014), Nemira (2007).