Publicată inițial în anul 1959, cartea lui Philip Dick avea să capete un succes extraordinar la numai câteva luni de la lansare. Aceasta prezintă o poveste ciudată, o incursiune incredibilă a unui personaj și mai ciudat. Este lucru cunoscut că Philip Dick are un talent deosebit în a expune diferit poveștile și în a trezi interesul audienței sale. Cartea va servi drept sursă de inspirație pentru un film de scurt metraj, iar, mai apoi, va fi reeditată pentru o serie de benzi desenate distribuită masiv în SUA.
„Timpul Dezarticulat” este cumva o poveste despre ironia vieții și neputința măsurării timpului, iar eroul romanului duce o luptă pentru a accede într-o lume superioară. Discrepanța între Pământ și Luna este uriașă, iar personajul lui Dick își dorește să exploreze și universuri străine lui. Aflăm astfel că acest erou are un obicei de a câștiga, în mod repetat, un premiu în bani, iar aceasta rutină avea să îi confere cumva o doza de confort. Rangle Gumm este un singuratic, un nebun, un neînțeles, dar societatea în care trăiește este mult prea preocupată cu altele încât să îi acorde importanta acestui omuleț insignifiant. Când lui Gumm încep să i-se petreacă tot soiul de lucruri stranii, oamenii din jurul său încep sa reacționeze. Avem, astfel, de a face cu o răsturnare de situație de zile mari, iar Gumm este în centrul dezastrului.
Cumva, lumea sa este diferită de lumea noastră, iar fapte istorice îndepărtate se petrec recent ori se modifică subit. Nu știm cum a ajuns Gumm în acest cerc vicios, dar suntem prinși de tumultul literar descris cu măiestrie de scriitor. Televiziunile și ziarele locale încep să difuzeze știri despre personaje care nu există în această lume ori despre fapte care încă nu s-au petrecut. Gumm nu înțelege ce se petrece, iar amicii săi încearcă să îi vină în ajutor.
Lucrarea este o poveste fantastică, dar are serioase accente distopice, care ne vor marca și impresiona puternic. Un alt aspect ciudat este acela al lipsei sentimentelor, căci observăm că personajele lui Dick nu manifestă nici un soi de empatie ori alte trăiri față de aceste situații bizare. Ba mai mult, Gumm însuși trăiește într-un non-timp, iar acest lucru nu pare să îl deranjeze. Am putea afirma, fără teama de a greși, că personajele sunt văzute într-un fel de hipnoză, într-o lume nedefinită de noi, neexplorată și atipică. Cartea prinde bine la public și ajunge în topul celor mai bine vândute volume de acest gen. Apoi, câțiva ani mai târziu, va fi reeditată și, din nou, va produce vâlvă pe piața de carte internațională. Romanul se găsește pe site-ul anticariatului nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Nemira (2021), Nemira (1994), Nemira (2006).