Romanul science fiction “Visează androizii oi electrice?”, “Do Androids Dream of Electric Sheep?”, în limba engleză, de Philip K. Dick, a apărut în anul 1968, la editura Doubleday, din New York, Statele Unite, fiind un roman ce vorbește despre o societate fictivă, distopică, punându-se accent pe ideea de respingere a unei societăți, după ce lumea se schimbă iremediabil, un război nuclear, fiind elementul care duce viața în pragul apocalipsei.
Romanul a fost schimbat mai târziu, astfel că titlul nou, ca și cel al ecranizării, este Blade Runner, opera având parte de mai multe ecranizări, prima dintre ea, în anul 1982.
Povestea crează un teritoriu îndepărtat, în care lumea ajunge să se confrunte cu un război radioactiv, în urma unei explozii nucleare, astfel că populația majoră a lumii, ajunge să fie mutată în colonii, ce se dezvoltă în afara lumii, totul pentru a proteja din punct de vedere genetic umanitatea.
Apar astfel androizi, cei care sunt produși pe Marte, planeta roșie, fiind și ea o colonie a planetei pământ, însă totul nu funcționează așa cum guvernul pământean, își pune în minte, androizii devenind violenți.
În România, romanul apare în anul 1992, la editura Nemira, în format broșat, fiind singura editură care publică romanul, alte ediții, fiind publicate în anii 2005 și 2017, în format broșat, având o traducere realizată de Ștefan Ghidoveanu.
Philip Kindred Dick, s-a născut la data de 16 decembrie 1928, în Chicago, Statele Unite, fiind un însemnat scriitor american, cunoscut pentru romanele SF și din sfera istoriei alternative, unul dintre cei mai de seamă autori din acest spectru literar.
Philip, trece printr-o copilărie grea, sora acestuia pierzând lupta cu viața, când acesta avea o vârstă fragedă, dar și din cauza părinților, care divorțează, când acesta trasa vârsta adolescenței.
Urmează cursurile primare, la o școală din Washington D.C., cursurile gimnaziale și liceale fiind finalizate în California. Încearcă să studieze la “Universitatea din California”, însă nu finalizează studiile, abandonându-le încă din primul an.
Începe să scrie din anul 1951, operele acestuia, ajungând să atragă tot mai mulți critici literari și cititori.
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “Amintiri garantate”, 1966, “Ubik”, 1969 sau “Substanța M”, 1977.
Romanul science fiction “Visează androizii oi electrice?” de Philip K. Dick reprezintă o altă poveste marcantă ce vorbește despre teritorii distoptice, în care oamenii se refugiază, pentru a trăi o viață bună, însă nimic nu mai este normal, viața fiind plasată într-un plan post-apocaliptic.
După ce are loc un război uriaș, nuclear, mare parte din populația de pe pământ, piere, iar cei care încă mai supraviețuiesc, emigrează spre alte locuri, în afara lumii, fiind astfel izolați de praful radioactiv care încă persist pe pământ.
Oamenii, ajung, așadar să trăiască pe alte planete, iar animalele, ajung să devină un lux, pe care nu oricine și-l putea permite, astfel că, pentru a nu duce lipsa acestora, organizațiile realizează copii fidele mecanizate ale animalelor.
Pe de altă parte, pentru a le face viața mai ușoară, oamenii au parte de ajutorul unor androizi, ce seamănă perfect cu oamenii, aceștia fiind creați în cadrul unei colonii de pe planeta Marte, însă, aceștia, în timp, aleg să aspire la libertate și să devină violenți, acaparând pământul.
Chiar dacă poliția de pe pământ, face totul pentru a stopa această tendință, androizii se înmulțesc pe pământ, iar cel care ajunge să se lupte cu aceștia este personajul central al operei, Rick Deckard, cel care dorește cu orice preț să distrugă un grup de androizi ucigași, denumiți Nexus-6.
Chiar dacă acest vânător de recompense, apelează la "Testul Voigt-Kampff", pentru stabilirea empatiei, androizii, ajung să devină din ce în ce mai capabili și mai inteligenți, fiind foarte greu de depistat, Deckard, apelând la alte variante pentru a-i descoperi cu ușurință.
Una dintre cele mai importante ecranizări ale romanului, este cea din anul 2017, în regia lui Denis Villeneuve, avându-i în rolurile principale pe actorii Ryan Gosling, în rolul lui K sau pe Harrison Ford, în rolul lui Rick Deckard, lungmetrajul primind două premii Oscar din partea Academiei de Film, un an mai târziu.