Philip Milton Roth a fost un scriitor american născut la data de 19 martie 1933 și decedat pe 22 mai 2018. Scrierile lui Roth sunt cunoscute în special pentru caracterul lor autobiografic și pentru explorarea identității americane. Lucrările lui, scrise în perioada de studenție și mai apoi când preda la Universitatea din Chicago, au apărut prima dată în publicația Chicago Review. Prima carte publicată a fost “La revedere, Columbus” ce a fost publicată în anul 1959 și care a câștigat în anul următor premiul National Book Award.
Romanul “Pata umană” a fost publicat pe 5 mai 2000. La noi în țară este publicat pentru prima dată în anul 2003 de editura Polirom care îl include în colecția sa Biblioteca Polirom, iar în anul 2015 aceeași editură lansează o nouă ediție a romanului. Cărțile lui Philip Roth sunt disponibile chiar acum pe site-ul anticariatului nostru, Printre Cărți.
Naratorul operei este Nathan Zuckerman, scriitor de profesie, care ne vorbește despre vecinul său, Coleman Silk, fost profesor al facultății Athena College din Berkshires, Massachusetts. Cu doi ani în urmă, profesorul Silk este implicat într-un scandal la universitate, el este acuzat de doi elevi de rasism. Copleșit de amploarea pe care o ia acest eveniment, Coleman demisionează. La scurt timp după aceea, soția lui, Iris, moare, iar profesorul pune acest teribil eveniment pe seama stresului cauzat de scandalul din care a făcut parte. Silk se apropie de vecinul său, Zuckerman, și îi cere să scrie o carte despre toată povestea lui din ultimii ani, dar acesta refuză. În schimb, cei doi încep o frumoasă poveste de prietenie și aflăm că Silk are o relație cu Faunia Farley, o femeie în vârstă de 34 de ani care lucrează ca femeie de serviciu la universitate.
Conform lui Zuckerman, Silk era un băiat mulatru născut în New Jersey. El este un student de nota 10 și un boxer iscusit care la sfaturile antrenorului său se dă drept evreu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial el renunță la facultate și se alătură Marinei unde se declară “alb”. După război el studiază la Universitatea din New York, iar apoi se căsătorește cu Iris alături de care are patru copii. Coleman își minte familia și le spune că se trage dintr-o familie de evrei, dar cu care nu mai poate lua legătura. Cariera lui academică este extraordinară, ajunge să fie decan al facultății unde preda și unde ajunge să fie acuzat de rasism apoi.
Totul ia o întorsătură sumbră în noiembrie când profesorul Silk și iubita acestuia, Faunia, sunt uciși într-un accident de mașina care, după părerea lui Zuckerman, este plănuit de fostul soț al Fauniei, Lester Farley.
“Pata umană” a devenit rapid un bestseller național și a căștigat numeroase premii, dintre care enumerăm următoarele: New York Times Editors Choice în anul 2000, Chicago Tribune Editor’s Pick în anul 2000, National Jewish Book Award în anul 2001 etc. În anul 2003 a avut loc premiera filmului “The Human Stain” bazat pe romanul lui Roth, în regia lui Robert Benton având în rolurile principale pe Anthony Hopkins și pe Nicole Kidman.