Philippa Gregory este una dintre cele mai recunoscute scriitoare de romane istorice din literatura universală, care atinge un succes internațional excepțional. Renumită pentru scrierile sale cu caracter biografic ori istoric, Philippa reușește să aducă în prim plan o lume demult uitată, cunoscută de noi prin intermediul arhivelor naționale și internaționale. „Doamna apelor” este o lucrare greu de depășit, fiind cea de-a treia lucrare din seria „Cei trei veri”, care are ca subiect Războiul celor două Roze.
Jacquetta de Luxemburg și Maria de Anjou sunt cele două personaje principale, care se confruntă cumva în această scriere. Casa de York, cea a trandafirului alb, și cea de Lancaster, a trandafirului roșu, sunt în plină ascensiune militară și diplomatică, iar un conflict mocnit ar aduce dezastrul.
Totuși, istoria este un teritoriu imprevizibil, care se poate schimba de la o zi la alta cu repeziciunea unei săgeți, iar o decizie greșită a unui cap încoronat poate afecta întreg regatul. Lucrarea este pe cât se poate de reală și pe atât de ficțională, căci, trebuie să admitem, că avem pasaje întregi care ne trimit către pagini de istorie reale, însă veridicitatea acestora poate fi simplu contestată. Or, Gregory nu dorește să respecte întocmai adevărul istoric, ba chiar, câteodată, am putea afirma că încearcă să se îndepărteze de acesta și dorește să creeze partea ei de poveste și despre cum sunt purtate războaiele lumii. Și, la o analiză mai atentă, combinația gândită de scriitoare este de-a dreptul fascinantă și se va dovedi câștigătoare, dacă luăm în considerare numărul mare de admiratori pe care ii atrage autoarea.
Intrigi din palat, iubiri vinovate, adulter, pasiuni mocnite incapabil de stins, revolte sociale și armate înflăcărate in goana pentru un ideal greu de atins – libertatea - acestea sunt cele mai interesante părți ale manuscrisului. După cum ne-am așteptat, autoarea combină personaje istorice reale cu câțiva eroi fictivi, iar rezultatul va fi deosebit. Se fac, evident, trimiteri serioase către regalitățile vremii și sunt consemnate cu sfințenie datele importante pentru un imperiu sau altul, însă latură romantică nu lipsește. Asistăm, așadar, la un adevărat festin literar, la o călătorie fascinată prin paginile unei istorii scrise și descrise de atâtea ori, purtate și repovestite de atâția gânditori. Călătorim în trecut, ajungem la 1433, iar paralela trecut-prezent ne salvează și ne bulversează la început, însă este vitală pentru a înțelege exact cum merg lucrurile. Incursiunea aceasta fabuloasă ne va determina să ne dorim să ajungem la finalul romanului și să ne dorim sa lecturăm cât mai multe cărți de acest gen, să înțelegem mai bine istoria popoarelor lumii și să asistăm la un perpetuu progres al societății.
Cartea poate fi găsită în mai multe ediții pe site-ul nostru, după cum urmează: Polirom (2012), Polirom (2015).