Primul roman din seria Războiului celor Două Rotește concentrează îndeosebi pe un personaj anost, la început, care, mai apoi, se transformă și devine o importantă figură a societății acelor vremuri. O văduvă simpla, din provincie, fără prea mari perspective de viitor, Elizabeth Woodville, ajunge peste noapte regina lui Eduard al IV-lea. Destinul femeii se schimba radical, iar de aici înainte întreaga acțiune se construiește în jurul său. Neconcordanța cu faptele istorice reale face ca autoarea să atragă ura unor unor critici literari, însă acest aspect nu va opri cititorul să îi cumpere și să îi ciocnească cu nesaț manuscrisul.
Scrierea aduce un aer nou și, cumva, facee trimitere către o perioadă pe care o cunoaștem numai din manualele de istorie, iar acest detaliu ne va îndemna să ne dorim să aflăm și o altă parte a poveștii nespuse. Intrigi de palat, curtezane superbe, regi însetați de putere, regine mândre din cale afară, dușmani aprigi și multe teritorii de cucerit; acestea sunt numai câteva detalii dintre cele mai interesante pe care le cuprinde manuscrisul semnat de Philippa Gregory. Lucrarea deschide ciclul unui adevărat festin literar și artistic, căci, prin descrierile sale, autoarea ne poartă cumva într-o lume deosebită și, parca, asistăm la o expoziție de prin alte veacuri.
La curtea lui Eduard intrigile se țin lanț, iar necazurile apar de unde nu te aștepți. Regele cel înfumurat visează la noi și noi cuceriri, fie că vorbim despre teritorii sau despre inima femeilor din regat. Se știe cu certitudine despre apetitul sexual al regelui și, pe lângă soția sa și multiplele amante neoficiale, Maiestatea Sa apelează la serviciile caselor de toleranță și cade în mrejele vreunei curtezane. Când Eduard cade pradă unui complot mișelesc, la palat se instalează teama, iar gărzile sale dispar rând pe rând. Totuși, astfel de atacuri împotriva conducătorului sunt cunoscute în epocă, iar regele știe că are mulți dușmani, chiar și printre prieteni. Agonia regatului și imunitatea regelui, dar și alte chestiuni diplomatice sunt câteva dintre elementele care vor aduce destabilizarea societății.
Philippa Gregory aduce în prim plan o imagine a unei monarhii pline de istorie și reușește să ne surprindă într-o manieră extraordinară cu capacitățile ei literare, dar și cu stilul de evocare deosebit. Astfel, cartea va fi extrem de bine primită pe piața, iar editura va fi nevoită să suplimenteze stocurile la numai câteva zile de la apariție. Volumul va servi drept sursă de inspirație pentru un serial difuzat în premieră de postul HBO, iar celebritatea autoare va crește considerabil.
Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2016), Polirom (2010).