Filtre:
Edituri
 Meridiane(19) Seuil(2) Du Seuil(2) Artemis(2) Editions du Seuil(1) Antet(1)
Pret
  20 - 50 Lei (2)  50 - 100 Lei (2)  mai mare de 100 Lei (1)
An aparitie
19712004
Limba
 Romana(22) Franceza(5)
Coperti
 Brosate(27)
Colectii
 Biblioteca de Arta(14) Arta si Religie(1)

Filtrează
Carti Philippe Aries
Ordonează
Philippe Aries - Timpul istoriei -30% Vezi detalii Philippe Aries - Timpul istoriei IN STOC Pret: 48,00Lei 33,60 Lei
Pagina: 12
Carti Philippe Aries
Despre Philippe Aries

Philippe Aries (n. 21 iulie 1914 – d. 8 februarie 1984) a fost un medievalist si istoric francez al familiei si copilariei, in stilul lui Georges Duby. A scris multe carti despre viata de zi cu zi comuna. Lucrarile sale cele mai proeminente au avut in vedere schimbarea atitudinilor occidentale fata de moarte.

Aries se considera un „anarhist al dreptului”. El a fost initial apropiat de miscarea politica monarhica Action Francaise, dar mai tarziu s-a distantat de ea, deoarece a considerat-o ca fiind prea autoritara, de unde si auto-descrierea sa ca „anarhist”. El a contribuit, de asemenea, la revista monarhista numita La Nation francaise. Cu toate acestea, a cooperat si cu multi istorici francezi de stanga, in special cu Michel Foucault, care si-a scris necrologul.

In timpul vietii sale, munca sa a fost adesea mai cunoscuta in lumea vorbitorilor de limba engleza decat in Franta. Este cunoscut mai ales pentru cartea intitulata Enfant et la Vie Familiale sous pechencien Regime (1960), care a fost tradusa in engleza sub denumirea de Centuries of Childhood (1962). Aceasta carte este preeminenta in istoria copilariei, intrucat a fost in esenta prima carte pe aceasta tema. Chiar si astazi, Aries ramane referinta standard pentru tema. El este cel mai renumit pentru afirmatia ca „in societatea medievala, ideea copilariei nu exista”. Teza sa centrala este ca atitudinile fata de copii au fost progresive si au evoluat de-a lungul timpului, odata cu schimbarea economica si progresul social, pana la copilarie, ca concept si o parte acceptata a vietii de familie, din secolul al XVII-lea. Conform credintelor de pe atunci, copiii erau prea slabi pentru a fi numarati si ca pot disparea in orice moment. Cu toate acestea, copiii au fost considerati adulti imediat ce au putut trai singuri.

Cartea a avut castiguri mixte. Contributia sa a fost profund semnificativa atat prin faptul ca a recunoscut copilaria ca o constructie sociala, decat ca o biologie data, cat si prin faptul ca a intemeiat istoria copilariei ca un camp serios de studiu. In acelasi timp, relatarea lui despre copilarie a fost criticata pana acum.

De asemenea, Aries este amintit pentru inventia sa asupra unui alt domeniu de studiu: istoria atitudinilor fata de moarte si moarte. Aries a vazut moartea, ca si copilaria, ca pe o constructie sociala. Opera sa primara in acest domeniu este L’Homme devant la mort (1977), ultima sa carte importanta, publicata in acelasi an in care statutul sau de istoric a fost in sfarsit recunoscut prin inducerea sa in Ecole des hautes etudes en sciences sociales, in calitate de director de studii.

Lucrari: Traditii sociale in Franta (1943); Atitudini fata de viata si moarte din XVII pana in XIX, unele aspecte ale variatiilor lor (1949); Despre originile contraceptiei in Franta (1953); Eseuri despre istoria mortii in Occident: din Evul Mediu pana in zilele noastre (1975); Omul in fata mortii (1977); Timpul istoriei (1954); Istoria vietii private (1985–1987); Prezentul cotidian (1997); Istoria vietii private (cu Georges Duby, 2001).

Cărți populare scrise de Philippe Aries: Istoria vietii private

sus