Pierre Bellemare - Marile crime ale istoriei
Pierre Bellemare este un scriitor de renume, născut în Franța, care se va implica de-a lungul timpului în serii de televiziune și va colabora cu diverse publicații internaționale. Se arată interesat de istoria patriei sale și aprofundează cele mai negre perioade, ba chiar întreprinde numeroase călătorii către locuri despre care a citit numai. Între zidurile bibliotecilor din Franța, găsește inspirație și curaj, găsește motivație să aducă în fața publicului alt fel de manuscrise. Astfel, dezvoltă o reală pasiune pentru personaje istorice mărețe, precum Napoleon ori Carol I.
Petrece vreme îndelungată în tot soiul de cercetări, care îl vor apropia și mai mult de vremurile obscure ale umanității, de perioade sângeroase, dar, mai ales, de personaje enigmatice ale istoriei. Publică câteva articole despre contesa Bathory și reușește să surprindă cele mai importante perioade istorice într-un manuscris pe care îl publică imediat în țara sa natală.
Totuși, celebritatea absolută o atinge cu o lucrare pe cât de interesantă, pe atât de obscură, intitulată „Marile crime ale istoriei”. O lucrare fascinantă, care vizează cele mai mari enigme și mistere nerezolvate ale omenirii, din Antichitate până în zilele scriitorului. O viziune extraordinară, o expunere magistrală a celor mai ample greșeli judiciare din toate timpurile, o aducere in prim plan a unor povești care, la vremea lor, au îngrozit audiența de pretutindeni.
De la crimele celebrei familii Borgia, până la sfârșitul lui Giordano Bruno, de la Cleopatra și Marc Antoniu până la procesul Ioanei d'Arc este numai un pas în concepția lui Bellemare, iar toate acestea sunt atent aduse în fața cititorului avid să cunoască realitatea din spatele mitului. Epopeea celor mai negre procese, readucerea aminte a celor mai mari erori din toate timpurile, conștientizarea unor momente cruciale din istoria omenirii; asta aduce autorul în atenția noastră, iar călătoria în paginile manuscrisului sau va fi de-a dreptul revelatoare.
Lucrarea este bine documentată, iar, în redactarea sa, autorul va folosi surse bibliografice importante și va zăbovi ani de-a rândul până să ofere publicului forma finală a scrierii sale. Revoltă și controversă va stârni manuscrisul imediat ce va fi publicat pentru întâia oară. Capetele încoronate ale catolicismului îl vor acuza pe scriitor de o expunere absurdă a istoriei, de depersonalizarea acesteia și chiar de blasfemie. Relația lui Bellemare cu biserica se sfârșește atunci, iar mai marii acestei instituții vor face tot posibilul sa intervină în reeditarea manuscrisului, ba chiar vor milita pentru retragerea acestuia de pe piață.
Totuși, cartea ajunge in cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și reușește să îndepărteze orice mit, să facă lumină în cele mai întunecate cazuri, sa fie adorată de cititori și tradusă în peste 40 de limbi de circulație mondială. Astăzi, pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în ediția de la Editura Aldo Press, din anul 2000.


sus