Platon - Dialoguri
Considerat părintele filosofiei, fondator al Academiei din Atena, Platon este cel mai apreciat filosof al Antichității. Însoțit de Socrate și de cel mai conștiincios elev al său, Aristotel, avea să pună bazele științei și filosofiei Occidentale. Scrierile sale au fost lăsate moștenire grecilor, după care au ajuns în întreaga lume. Platon face parte din cercul restrâns al clasicilor studiați până în zilele noastre.
Datele biografice despre viața lui Platon sunt însă puține, căci săpăturile arheologice nu au scos la iveală izvoarele familiei sale ori alte informații ce ar putea fi utile. Se cunoaște ca loc al nașterii sale Atena, însă alți biografi consemnează insula Egina. La 20  de ani îl cunoaște pe Socrate, cel pe care îl va urma o bună bucată de vreme. Mai târziu, se implică activ în politică, iar credințele sale, consemnate în dialogurile de maturitate, vor stârni numeroase controverse la Atena.
Sunt multe miturile care au învăluit personalitatea și existența marelui filosof. S-a scris, de-a lungul timpului, că a fost vândut ca sclav și răscumpărat ori că operele nu îi aparțin. Deschide o școală de filosofie la Atena, care va funcționa mai bine de 1000 de ani, iar țelul principal al dascălilor de acolo era pregătirea viitorilor oameni politici ai Greciei. În 529 d.Hr. academia lui Platon este închisă, la ordinul împăratului Iustinian.
La 60 de ani, Platon decide să se retragă din viața politică și întreprinde, astfel, ultimele călătorii la Siracuza și Megara. De aici înainte, izvoarele istorice nu prezintă alte evenimente importante din existența filosofului. Știm însă că scrie în continuare și, după cum afirma Cicero, se stinge din viață cu condeiul în mână.
Opera lui Platon este de-a dreptul fascinantă, el fiind cel care a adus o formulă inovatoare în arta scrisului, dialogul. Va scrie, așadar, 35 de  dialoguri, toate avându-l pe Socrate drept personaj central. Fiecare dialog în parte prezintă o problemă pe care filosofii o dezbat într-un cadru restrâns, iar teme precum prietenia, onoarea sau fericirea sunt tratate în centrul discuțiilor.
Dialogurile sunt clasificate în funcție de perioada în care au fost însemnate. Astfel, avem dialoguri de tinerețe (Apărarea lui Socrate, Lisys sau Republica), dialoguri de tranziție (Gorgias, Menon) și dialoguri de maturitate (Banchetul sau cartea a II a din Republica).
Tot Platon este cel care aduce o nouă perspectivă asupra omului și relației acestuia cu natura ori cu alți oameni. Un bun exemplu în acest sens ar fi celebrul mit al peșterii.  Încărcat de simbolistică, mitul exprimă ideea conform căreia cunoașterea vieții vine întru totul din înțelegerea formelor.
În rafturile anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale operelor semnate de marele filosof, dintre care amintim: Editura Științifică și Enciclopedică (1975/1978/1986/1987/1989/1993).


sus