Filtre:
Edituri
 Stiintifica(16) Hachette(4) Cartier(4) Garnier Freres(2) Prietenii Cartii(2) Aldo Press(2) Herald(2) Minerva(2) Cartea Romaneasca(1) Garnier Press(1) Polirom(1) Nelson(1) Casa Scoalelor(1)
Pret
  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
18652019
Limba
 Romana(31) Franceza(8)
Coperti
 Cartonate(18) Brosate(15) Cartonate si supracoperta(6)
Colectii
 Biblioteca Filozofica(6) Biblioteca pentru toti(2) Plural(1) Bibliotheca Orientalis(1) Collection Nelson(1) Heritage(1) Carti Fundamentale(1)

Filtrează
Carti Plutarh
Ordonează
Pagina: 12
Carti Plutarh
Despre Plutarh

Plutarh, sau mai tarziu, dupa ce a devenit cetatean roman, Lucius Maestrius Plutarchus, a fost un biograf si eseist grec, cunoscut mai ales pentru lucrarile Vieti paralele si Moralia. Este clasificat ca un platonist mijlociu, iar lucrarile sale, desi scrise in greaca, s-au adresat atat cititorilor greci cat si celor romani.

S-a nascut intr-o familie insemnata din localitatea Beotia si a studiat in Atena retorica, stiintele aplicate si filosofia, avandu-l ca profesor pe Ammonios Sakkas. In aceeasi perioada a frecventat Stoa si Academia platoniciana si viziteaza des Roma, unde si preda filosofia morala. Dupa ce obtine cetatenia romana, adopta si numele de familie Mestrius, ca semn de recunostinta adus prietenului sau M. Mestrius Florus. Ca dovada a pretuirii sale, este numit de catre autoritatile imperiale romane, procurator al provinciei Achaia din Grecia. Va deveni mai tarziu si preot la templul lui Apollo din Delfi.

Plutarh a fost un om foarte cultivat, cu vaste cunostinte enciclopedice, o persoana foarte pretuita in cercurile elenistice. Isi petrece ultima parte din viata la Cheroneea, unde si scrie principalele sale opere in dialectul atic, bazate in mod deosebit pe manuscrisele prelegerilor sale de pe parcursul vietii.

In 1296, Maximos Planudes reuseste sa reuneasca in doua culegeri majoritatea operelor sale.

Moralia, este alcatuita din eseuri si dialoguri, in care Plutarh se dovedeste a fi de doctrina platonista, in oglinda cu epicureismul si stoicismul.

Vieti paralele, este si cea mai cunoscuta opera a lui Plutarh, cuprinzand 50 de biografii, 46 dintre ele fiind sub forma de pereche, comparandu-se grecul cu romanul, cateva exemple concludente fiind Tezeu - Romulus, Alexandru cel Mare - Caesar, Demostene - Cicero, Licurg - Numa Pompilius. Opera este interesanta nu numai din punctul de vedere istorico-cultural, ci si pentru ca sunt relatate anecdote si citate, prin care Plutarh reuseste sa caracterizeze personalitatile respective. Aceste biografii au reprezentat un model si pentru scriitorul francez Michel de Montaigne, in opera sa Essais si o sursa buna de inspiratie pentru tragediile lui Shakespeare.
Cărți populare scrise de Plutarh: Vieti paraleleDespre Isis si Osiris

sus