Pierre Alexis Ponson du Terrail este cunoscut în întreaga lume pentru scrierile sale care îl au în centru pe enigmaticul și neînfricatul erou, Rocambole. Scriitorul francez avea să creeze o adevărată saga a acestui personaj pe care o va lăsa neterminată.
Născut și crescut pe tărâmuri franțuzești, creatorul lui Rocambole își începe cariera cu scurte eseuri filozofice, dar, treptat, se îndreaptă către sfera politică și istorică. Încearcă o bună bucată de vreme să facă analiză politică ori să scrie fel și fel de tratate cu caracter economic și social. Nereușind să atragă atenția publicului, se îndreaptă către scrieri de aventură. O sclipire de moment îl determină să contureze un personaj ce va deveni legendar, Rocambole. În total, Ponson du Terrail construiește 41 de volume în format foileton și toate urmăresc evoluția acestui vagabond parizian.
Tânăr, aventurier, certat cu legea și aflat întotdeauna la marginea prăpastiei, Rocambole face tot felul de nelegiuiri, care îl vor băga în numeroase nenorociri. Acest Rambo al Evului Mediu nu este prea diferit de eroii din cărțile de istorie. El parcurge însă un drum anevoios și pornește la drum din tabăra greșită. Căci, în partea de început a romanului, bărbatul face parte din seria antagoniștilor. Hoț, capabil de cel și fel de nelegiuiri, nu pare a găsi calea cea dreaptă. De-a lungul celor 40 de volume, Rocambole participă la schimbări politice, la conflicte mocnite, răzbunări și comploturi la curțile regilor, urăște puternic, dar, mai presus de toate, învață să iubească.
Lumea pusă în scenă de Ponson du Terrail este fascinantă, autorul având puterea de a ne teleporta într-o societate medievală strălucitoare, dar ostilă. Aici, cunoaștem istoria lui Rocambole, asistăm la rătăcirile sale și admirăm decorul impresionant al Franței de odinioară. Personajele sunt multiple, la fel ca și firele narative. Deși avem un singur erou, acesta este completat în acțiunile sale de alți eroi secundari.
Pe de o parte, întâlnim domnițe înțolite în rochii de gală, petreceri somptuoase, mâncăruri alese, castele decorate impunător și capete încoronate cu diamante și smaralde. De cealaltă parte, pătura săracă a societății nu doar că nu strălucește, ba chiar se afundă în mizerie. Timpul a stat în loc, iar legea nu îi mai apară demult pe cei săraci. Resursele sunt puține, ajutoarele vin rar sau niciodată, iar libertățile și drepturile nu sunt suprimate, ci inexistente.
Primul volum al seriei avea să apară în foileton în anul 1857, și va cuceri instant publicul vremii. Mai târziu, toate volumele vir fi reeditate și comercializate într-o variantă mai modernă, fapt ce a deteriorat cumva imaginea și formatul inițial. Studiourile de la Hollywood vor împrumuta din caracteristicile personajului lui Ponson du Terrail pentru a da viață unor eroi cunoscuți.
Volumele sunt disponibile în anticariatul nostru în numeroase ediții, dintre care amintim: Junimea (1976), Logos (1992).