Tagore este unul dintre cei mai apreciați filosofi la nivel internațional, iar scrierile sale vor fi distribuite masiv în întreaga lume. Gânditor indian de renume mondial, jonglează cu idei și sentimente, iar cele mai de preț scrieri ale sale sunt preluate de gazetele din întreaga lume. Îl inspiră pe Eliade și duce în Occident misticismul Indiei. Este, ce-i drept, un nostalgic incurabil, pierde nopțile cugetând și reușește să dezvăluie misterele cetății celor o mie de sori.
Este, adesea, comparat cu Osho, dar mult mai real și profund decât acesta. Nu caută adepți sau faimă, ci vrea să dezvăluie lumii latura magică a societății din care provine. Este captivat de frumusețea femeilor din India și le venerează cu fiecare ocazie. Mai apoi, vorbește cu patos despre iubire sau lipsa ei, despre moralitate și credință, despre sacrilegiu și sacrificiu, dar și despre pasiunile ascunse ale oamenilor.
Tagore este un clasic al Indiei, iar manuscrisele sale ocupă astăzi locuri fruntașe în biblioteci și edituri, fapt pentru care faima sa este una uluitoare. Adesea, alți autori, aflați la început de drum îl vor copia, ori îl vor utiliza drept sursă de inspirație pentru propriile scrieri, însă nimeni nu va reuși să-l egaleze vreodată.
Geniul absolut al acestuia se remarcă îndeosebi în scrieri simple, fără o acțiune propriu-zisă, dar care ne vor impresiona profund și ne vor determina să ne dorim să descoperim acest univers mistic, plin de fel și fel de mistere întunecate.
Iubire este subiectul principal al lucrării lui Tagore, iar lucrarea de față este, probabil, una dintre cele mai apreciate la nivel internațional, căci tratează pe larg legăturile dintre oameni. Autorul vorbește despre legături carnale și spirituale, despre emoții și încercări de a depăși situații limită. De asemenea, el vorbește despre ură, ca antidot al iubirii, și folosește exemple din mitologia indiană pentru a ne transmite ideea originală și pentru a ne arăta care este calea spre cunoaștere absolută.
Eliade, se spune, s-ar fi inspirat de la Tagore în lungile sale călătorii prin India, iar rezultatul va fi de-a dreptul extraordinar. Acum, mai puternic ca niciodată, înțelegem influența lui Tagore asupra altor scriitori. Totuși, la nivel internațional, vor fi și voci critice, care îl vor ataca pe scriitor pentru curajul său și pentru abordarea folosită. Scrierea de față este însă o mărturisire personală, iar comparația cu Osho este de-a dreptul nepotrivită.
Tagore nu dorește să dea povețe, lecții de viață sau să își învețe audiența cum să trăiască, el numai dorește să își facă văzută lumina, să arate lumii de unde vine acest izvor nestăvilit de inspirație. Va reuși să mobilizeze audiența și chiar va da naștere unor polemici serioase.
Totuși, celebritatea va veni pe neașteptate, iar marile edituri ale lumii vor concura pentru a obține drepturile de publicare ale cărții. Astăzi, manuscrisul este foarte apreciat pretutindeni, iar pe site-ul nostru este de găsit în mai multe ediții, dintre care amintim: Univers (1990), Univers (1998).