Radu Gyr a fost un scriitor roman, poet, dramaturg, eseist, gazetar; a fost numit un om legendar, un purtator al credintei si al suferintei, al disperarii neamului romanesc, un simbol romanesc. Poezia lui Radu Gyr a fost descrisă drept o fresca a epocii in care a trait, iar poate una dintre cele mai cunoscute, impresionante poezii ale sale si probabil cea care a avut cel mai mare impact asupra vietii sale si asupra cititorilor sai, este Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!. S-a nascut la Campulung Muscel, în Gruiu, in anul 1905, fiul actorului craiovean Coco Demetrescu. Numele sau real este Radu Demetrescu. Rady Gyr a fost membru al Miscarii Legionare, comandant legionar si sef al regiunii Oltenia. A fost elev al liceului Carol I unde la varsta de 14 ani a debutat cu poemul In munti, publicat in revista liceului. Mai tarziu, a devenit student al Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti. A fost laureat al Societatii Scriitorilor Romani precum si al Institutului pentru Literatura si al Academiei Romane. A scris si un numar de povesti pentru copii, unde obisnuia sa se semneze folosind pseudonimul Nenea Raducu.
Si-a petrecut o parte din viata in inchisoare. A suferit o detentie in timpul dictaturii lui Carol al II-lea in lagarul de la Miercurea Ciuc, dupa care a suferit alta in timpul regimului lui Ion Antonescu. In 1942, dupa un discurs al sau în piata Teatrului Naţional din Bucureşti, este din nou arestat si inchis timp de 12 ani. La circa doi ani dupa ce se intoarce acasa, dupa ce lupta pe front în batalioanele de la Sarata, este inca o data arestat si condamnat, motivul principal fiind insurectie armata, precum si publicarea poeziei-manifest Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!, considerata de autoritati drept un mijloc de instigare a multimii la lupta impotriva regimului comunist. Un numar de poezii ale lui Rady Gyr au fost scrise in timp ce era inchis. Niciodata nu avea sa banuiasca scriitorul ce inaltimi aveau sa atinga creatiile sale. Poeziile sale au devenit cunoscute pe timpul detentiei sale, prin viul grai al detinutilor, care le-au memorat si le-au transmis mai departe. Nicolae Manolescu, un cunoscut critic si istoric literar, a povestit la un moment dat despre mama sa, care era aparent incapabila sa recite pe dinafara o poezie, insa aceasta, isi aminteste criticul, i-a recitat Iisus in celula, poezie scrisa de Radu Gyr, dupa ce a iesit din inchisoare, fiind profund impresionata. Alt critic cunoscut, Alex Stefanescu, spune despre Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane! ca descrie într-un mod transfigurat esenţa răutăţii comunismului, fiind un strigăt de revoltă împotriva acestuia. Poezia a fost transpusa intr-o melodie rap a lui Marius Stelian Craciun, cunoscut sub numele de scena Cedry2k. Melodia este inclusa in albumul sau din 2014 numit Sfintii Inchisorilor.
Radu Gyr moare pe data de 29 aprilie 1975, fiind inmormantat in cimitirul Bellu. Ultima sa poezie are un caracter sinistru si profetic, dat fiind ca o scrie cu sase zile inaintea mortii sale. Aceasta poarta titlul Piramida.