Radu Gyr a fost una dintre cele mai signifiante personalități ale secolului trecut. Acesta s-a născut pe 2 martie 1905 la Câmpulung Muscel și încă din copilărie a fost pasionat de literatură. La 14 ani publică în revista școlii primul său poem, În munți, iar după înscrierea la Facultate de Litere și Filosofie a Universității din București, publică primul volum, Liniști de schituri. Cât timp Romania a fost stat național- legionar, Gyr a avut funcția de comandant și director de teatre, ceea ce nu a fost un lucru prea bun. Sub conducerea sa toți actorii evrei au fost eliminați de pe scenă și de la televiziune, însă și-au înființat singuri o grupare artistică ce va fi unică în statele fasciste europene. Când Carol al II-lea a venit la putere, Gyr a fost deținut în lagărul de la Miercurea Ciuc alături de alți intelectuali ai vremii cum ar fi Mircea Eliade sau Mihail Polihroniade. Aceasta nu a fost prima abatere căci și în vremea generalului Antonescu a fost arestat și condamnat la 12 ani de închisoare. După eliberare a fost trimis să lupte pe frontul de la Sărata unde a fost rănit grav dar a scris volumul de poezii "Poeme de răsboiu" ce va fi cenzurat pentru multă vreme. A durat doar doi ani libertatea sa pentru că a fost arestat din nou și condamnat la moarte din cauza poeziei manifest "Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane". Sentința finală va fi de 25 de ani de muncă silnică iar viața sa va deveni un calvar. Timp de doi ani a purtat lanțuri la picioare și a fost torturat, iar în momentul în care s-a îmbolnăvit i s-a refuzat asistența medicală. Cele mai multe dintre volumele sale au fost publicate post-mortem pentru că în acea vreme era destul de periculos să fie pe piață, cine știe ce mai putea păți din cauza lor. Printre ele se numără Sângele temniței, Anotimpul umbrelor sau Crucea din stepă.
Volumul de poezii "Stele pentru leagăn" a apărut pentru prima dată în 1936 la editura Episcopul Vartolomeu. În 1999 apare la editura Vremea, apoi în 2015 la Fundația Justin Pârvu.
În cele puțin peste 60 de pagini, avem parte de o călătorie în cele mai negre sau luminoase gânduri ale autorului. Lait motivul prezent în toate este natura, și nu e de mirare având în vedere că nu s-a putut bucura de ea multă vreme. Atunci când a fost prezent în grădină, pe câmp sau în livadă, a simțit nevoia să le pună pe hârtie pentru a nu le uita. Un alt motiv prezent în câteva dintre poeme este spiritualitatea, pe care o exprimă în propriile cuvinte simple și îndurerate. Cântecul de leagăn este și el prezent la fel ca fantasticul ce cuprinde pitici, zâne și ființe personificate.