Filtre:
Edituri
 Tineretului(13) Militara(3) Albatros(2) Consiliul Pentru Raspandirea Cunostintelor Cultural-Stiintifice(1) Stiintifica(1) Stiinta si tehnica(1) Ion Creanga(1) Tehnica(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (4)
An aparitie
19541972
Limba
 Romana(23)
Coperti
 Brosate(21) Cartonate(2)
Colectii
 Cutezatorii(4) Clubul Temerarilor(2) Fantastic Club(2) Sfinx(2) Povestiri Stiintifico Fantastice(1) Cristal(1)

Filtrează
Carti Radu Nor
Ordonează
Pagina: 1
Carti Radu Nor
Despre Radu Nor

Radu Nor este numele cu care şi-a semnat lucrările Josef Norbert Rudel, scriitor de literatură ştiinţifico-fantastică născut la Cernăuţi, oraş românesc aflat astăzi în stăpânirea Ucrainei, pe  octombrie 1921. Părinţii săi au fost Ahron Rudel şi Regina – născută Werber-Holzstein. Şi clasele primare şi liceul le face în oraşul natal, după care începe Facultatea de Medicină la Timişoara, însă nu o finalizează. Începe să scrie literatură ştiinţifico-fantastică în stilul realismului socialist din perioada comunismului, debutând cu Drum printre aştri, în 1954, continuând cu Robinsoni pe planeta oceanelor, în 1958, ambele scrise în colaborare cu I. M. Ştefan. Mai departe, publică Cei trei din Altair, în 1963, Capitolul XXIII, în 1965, Acţiunea pirat, în 1970. S-a avântat şi pe teritoriul scrierilor poliţiste şi de spionaj, creând Idolul de sticlă, în 1966, Reîntoarcerea Păianjenului, în 1971, Tridentul de aur, în 1972. Emigrează, în 1972, în Israel, scriind şi acolo romane, piese de teatru, povestiri, mai ales în limba germană, şi înfiinţând Asociaţia scriitorilor israelieni de limbă germană, din care făeau parte şi scriitori neisraelieni. Prima carte apărută în Israel este Migdale dulci, stafide amare: instantanee israeliene, în 1972, de data aceasta nu cu pseudonimul Radu Nor, ci sub numele său real.

A lucrat şi ca ziarist în statul israelian, fiind redactor şef la publicaţia Die Stimme, revistă menită să creeze legături între evreii bucovineni răspândiţi în lume. La plecarea din România fusese exclus din organizaţia Uniunii Scriitorilor, însă apoi i s-a permis să redevină membru. Făcea parte şi din conducerea Organizaţiei Mondiale a Evreilor din Bucovina. Din 1976 până în 1978 a fosr preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limba Română. În colaborare cu Dumitru Ţîştea şi Dumitru Bacinschi este şi autorului unui Dicţionar meteorologic român, rus, francez, german, spaniol, apărut în 1965. Radu Nor a murit la Petach Silva pe 16 aprilie 2006.

sus