Radu Paraschivescu, o figură cunoscută în literatura și presa românească, se naște pe 14 august 1960. A absolvit facultatea de filologie unde a studiat engleza și franceza apoi s-a angajat, pe rând, ca profesor, bibliotecar și documentarist. În 1993 devine redactor de carte pentru editura Olimp, dar nu va fi singura căreia îi va trece pragul, va lucra și pentru Rao și Humanitas. Din 2008 va avea propriile emisiuni la Radio RFI, iar la câțiva ani distanță va avea propria emisiune pe Digi 24. În acest răstimp a fost traducător, a tradus peste 60 de cărți și enciclopedii din limba franceză sau engleză.
Operele pentru care este cunoscut sunt mai mult decât populare în rândul tinerilor, iar printre ele se numără: Dintre sute de clișee, Maimuța carpatinā sau România în 7 gesturi.
Cartea "Ghidul nesimțitului" a fost publicată pentru prima dată de către editura Humanitas în 2006, urmând să apară ulterior și edițiile din 2011 și 2013 ale aceleiași edituri.
Cu un umor ieșit din comun, autorul încearcă să ne ajute să identificăm încă de la prima întâlnire un nesimțit. Prima dată îi analizăm limbajul, cuvintele folosite și felul în care construiește o propoziție, apoi cu pași repezi îi urmărim limbajul corporal. După ce ne familiarizăm cu descrierea lui, avem parte și de exemple concrete cum ar fi nesimțitul de la bloc, nesimțitul de pe stradă, cel de la plajă sau chiar nesimțitul VIP. Sigur v-ați gândit măcar la unul dintre ei, la vecinul ce pornește bormașina la 8 dimineața, la cel care s-a descălțat în tren sau cel ce la cinema și-a scos coșul de picnic. Cel VIP e simplu de identificat, doar deschideți televizorul și veți vedea zeci de personaje mondene ce respectă toate standardele unui nesimțit. Uneori veți avea un zâmbet amar pe buze pentru că vă veți aminti de toți cei pe care i-ați întâlnit, partea bună va fi că i-ați recunoscut și nu sunteți voi aceia. Cu atâtea tipologii, am putea spune că este un nou Caragiale ce dă viață oamenilor întâlniți de-a lungul timpului, dar mai bine descoperiți voi acești oameni catalogați ca nesimțiți.