Radu Tudoran este unul dintre cei mai căutați scriitori români, iar scrierile sale sunt traduse în peste 30 de limbi de circulație internațională. Romantic incurabil, realist și fantezist, Tudoran scrie cu o pasiune mistuitoare și dă viață unor personaje de-a dreptul fabuloase, care ne vor rămâne în minte multă vreme. Povești de tot soiul, eroi care par nemuritori, așa am putea cataloga lucrările pe care Tudoran le creionează.
Este cunoscut îndeosebi pentru lucrări precum “Un port la răsărit” sau “Toate pânzele sus”, dar aceste nu vor fi singurele opere pe care le va creiona. Se naște într-o familie simplă și este interesat de literatură și istorie încă din copilărie. Citește enorm și pleacă în fel și fel de călătorii pentru cunoaștere și dezvoltare personală. Deși scrie într-o perioadă controversată, nu va fi supus prigoanei Securității, iar scrierile lui sunt traduse în peste 30 de limbi de circulație internațională și faima sa sporește treptat. Se ține departe de scena politică a veacului său și încearcă să nu aibă legături cu cei care sunt implicați în acest domeniul Deși fratele său, Geo Bogza, se descurcă de minune ca om politic, el nu dorește să urmeze acest drum. Se va refugia astfel în scris și va reuși să dea lovitura.
Romanul de față este unul dintre cele mai căutate pe care autorul avea să le scrie de-a lungul vremii. Cumva, cartea este scrisă în amintirea unei foste iubite, Manuela, pe care autorul se pare că a iubit-o enorm de mult. Tudoran este un autor complex, plin de farmec, iar persoajele sale sunt la fel. Adesea, își construiește personajele într-o goană nebună, iar emoțiile acestora sunt foarte importante pentru scriitor. Manuela este întruchiparea frumuseții, este femeia visurilor oricărui bărbat. Ea apare în viața eroului principal ca o rază de soare, dar destinul le va pune multe piedici până la îndeplinirea iubirii absolute la care visează.
Între cei doi se leagă o strânsă relație, care se consumă pe fugă și lasă urmele unei dureri profunde, care nu va trece de-a lungul timpului. În nebunia sa, eroul o divinizează pe Manuela, iar aceasta pare că-l respinge și-l adoră în același timp. Adesea, autorul ne amintește de Eliade și devine din ce în ce mai sentimental și mai pierdut în emoții. Suntem copleșiți de ardoarea cu care își creionează personajele și de maniera în care reușește să se apropie de sufletele noastre. Deși nu este la fel de romantic ca Eliade și nu face trimiteri către spiritualitate și sacralitate, Tudoran scrie cu patos, iar personajele sale sunt construite din imaginația bogată pe care o deține.
Iubirea și trădarea, sărăcia și frumusețea, mizeria și neputința, toate acestea sunt descrise cu ardoare în lucrarea de față, iar autorul reușește să aducă în fața noastră o poveste magistrală. Reeditată și tradusă în mai mule limbi de circulație internațională, cartea va spori celebritatea autorului și va contribui la formarea legendei din jurul său.
Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2012), Polirom (2012).