Radu Tudoran este pseudonimul literar al lui Nicolae Bogza, unul dintre cei mai importanți și apreciați scriitori ai literaturii române. Autorul avea să își publice primele opere ascunzându-și adevărata identitate, iar numele “împrumutat” îl va urmări întreaga viață. Frate lui Geo Bogza, născut în județul Prahova, avea să creioneze în operele sale imaginea unei societăți românești demult apuse.
Scrierile sale sunt realiste, rupte din realitatea cotidiană pe care o trăiau oamenii secolului al XX-lea. Personajele sunt descrise într-o manieră deosebită, iar acțiunea romanelor lui Tudoran se desfășoară într-un ritm alert. Cunoscut publicului larg pentru romane precum “Un port la răsărit” sau “Sfârșit de mileniu", Tudoran avea să își câștige faima în cercurile literare cu opere precum “Toate pânzele sus” și “Orașul cu fete sărace".
“Toate pânzele sus" cunoaște lumina tiparului în 1954 și este ecranizarea de către Televiziunea Română în 1976. Romanul prezintă aventura pe mare a unei nave românești, denumită simbolic “Speranța”.
Anton Lupan este personajul central al romanului, capitan al navei, care visează să își îndeplinească obiectivul de a ajunge pe tărâmul Țării de Foc. Nu doar un vis măreț îl ghidează pe eroul nostru, ci și promisiunea făcută unui vechi tovarăș, francezul Pierre Vaillant. Este interesantă asocierea dintre numele navei și dorința arzătoare a personajului principal. Căci Anton Lupan nu își încalcă niciodată cuvântul, iar eforturile sale vor fi enorme pentru a-și atinge țelul și a nu-și dezamăgi prietenul.
Acțiunea se petrece cu precădere le bordul navei pe care Lupan o restaurează și pe care se bazează că îl va conduce spre ținutul Țării de Foc. Cum singur un poate porni într-o astfel de misiune, protagonistul încearcă să își constituie o echipă de oameni de nadejde.
De aici înainte, acțiunea romanului se desfășoară într-un ritm alert, iar firul epic pare a fi cumva împărțit în mai multe direcții. Prin intermediul lui Lupan, aflăm că nava pe care a restaurat-o i-a aparținut cu mulți ani în urmă, iar istoria acesteia este una cel puțin bizară. Eroul dezvăluie echipajului pe care îl re în subordine că ambarcațiunea sa a fost cândva construită pentru același scop nobil pe care cu toții îl urmăresc acum, însă evenimente neprevăzute au împiedicat îndeplinirea visului lui Lupan.
Tudoran reușește să capteze atenția publicului și construiește un doar o poveste de aventuri, ci o legătură misterioasă între personaje. În centrul atenției va fi însă întotdeauna Anton Lupan, acest personaj misterios, inteligent și guvernat de o ambiție nestăvilită. O călătorie fascinantă, plină de obstacole și răsturnări de situație fără precedent, presărată cu secrete din trecut, va emoționa cititorii de orice vârstă.
În rafturile anticariatul nostru sunt disponibile multiple ediții ale cărții lui Tudoran, dintre care amintim următoarele: Gramar (1998), Minerva (1973), Ion Creangă (1980), Lucman (2004).