Despre Raymond Chandler
Raymond Thornton Chandler (n. 23 iulie 1888, Chicago, Illinois, SUA - d. 26 martie 1959, La Jolla, California) este un autor american de fictiune detectiva, creatorul detectivului privat Philip Marlowe, pe care l-a caracterizat ca un sarac, dar un sustinator onest de idealuri intr-o societate oportunista si uneori brutala din Los Angeles.
Abandonat de tatal sau, Chandler a fost trimis la Londra pentru o educatie buna in 1900. A studiat la Dulwich College in Londra, in acelasi loc unde invatasera P.G. Wodehouse si C. S. Forester. A urmat sproadic cursuri la universitate, alegand sa-si petreaca timpul intre Paris si Munchen. In 1907 a fost naturalizat ca supus al Coroanei si a trecut cu brio examenul de intrare in Serviciul Maiestatii Sale. Demisioneaza dupa un an insa, spre consternarea familiei sale.
Desi era cetatean american si rezident in California, cand a inceput Primul Razboi Mondial, in 1914, el a servit in armata canadiana, iar apoi in Royal Flying Corps (ulterior Royal Air Force).
Dupa incheierea razboiului, Chandler s-a stabilit la Los Angeles, California, unde a exercitat functia de contabil in industria petroliera. In 1924 devine vicepresedintele companiei petroliere. De asemenea, Chandler s-a casatorit cu Cissy Pascal in 1924, o femeie mai varsta decat el cu 18 ani. Pana in 1931 viata lui Chandler s-a schimbat complet si acum se afla la pozitia respectata de vicepresedinte al Dabney Oil Syndicate in 1932. Situatia sa financiara deficitara l-a determinat sa scrie pentru a supravietui.
Primul sau roman, Somnul de veci (1939), i-a adus succesul ce il va propulsa ca scenarist la Hollywood. In 1946, cartea Somnul de veci este ecranizata, filmul fiind regizat de Howard Hawks si avandu-i in rolurile principale pe Humphrey Bogart si Lauren Bacall.
A colaborat cu Billy Wilder la scenariul filmului Asigurare de moarte (1944) si la Straini in tren (1951) regizat de Alfred Hitchcock.
Dupa moartea sotiei sale, in 1954, scriitorul singur si retras a fost afectat de depresie si a incercat sa se sinucida. Dupa o scurta sedere la Londra s-a intors la Los Angeles, in 1956.
La 26 martie 1959, Raymond Chandler a murit in La Jolla, California, din cauza pneumoniei.