Când te gândești la romanele detective americane, trebuie să îl ai în minte pe Raymond Chandler, cel ce dat naștere unei serii morbide și misterioase ce îl au în lumina reflectoarelor pe Philip Marlowe.
Autorul s-a născut în 1888 în Chicago, însă o mare parte a copilăriei a trăit-o în Londra, fiind obligat să plece cu mama sa de lângă un tată dependent de alcool. La 24 ani s-a întors în America pentru a-și forma un sens în viață, iar 3 ani mai târziu este internat de două ori în spital cu gripă spaniolă. În 1939 publică primul său roman ”Marele Somn” unde începe seria cunoscutului detectiv. Încearcă să regizeze propriul său scenariu, dar rămas în pană de idei, îi este frică că va ajunge pe urmele tatălui său. Autorul încearcă să se sinucidă în 1955, însă decesul i-l aduc pneumonia și azotemia, în 1959.
Romanul ”Fereastra de sus” a fost publicat le editura Philip Marlowe în 1942 și r în limba română în 1983, editura Univers; 1993, editura Bebe și de editura Nemira în 2011.
De data aceasta detectivul Marlowe este chemat de Elizabeth Bright Murdock pentru a recupera o monedă foarte rară numită Brasher Doubloon. Femeia crede că a fost furată de nora sa, Linda, care este cântăreață. Întorcându-se la biroul său, Marlowe este urmărit de un bărbat blond într-o mașină decapotabilă. La birou se întâlnește cu fiul lui Elizabeth, Leslie, care nu înțelege de ce mama sa l-a angajat. Află de la el că are o datorie imensă la patronul unui club de noapte, Morny, și că Linda are o prietenă căsătorită cu patronul clubului. Detectivul îi face o vizită acestuia și observă că se comportă suspicios, însă și mai suspicios este faptul că este din nou urmărit de bărbatul din mașină. Află că acesta este George Anson Philips, un detectiv ce dorește ajutorul lui pentru a rezolva un caz.
Marlowe îl vizitează pe domnul Morningstar, un dealer de monede vechi care îi spune că cineva a încercat să îi vândă moneda pierdută. Pune la cale un plan de recuperare, însă când îi cere ajutorul lui Philips, descoperă doar cadavrul său.
La câteva zile primește un pachet cu moneda și imediat o sună pe Elizabeth însă aceasta îi spune că a recuperat moneda. Când se întoarce la Morningstar, îl găsește mort și imediat merge să vadă ce se întâmplă cu angajatoarea sa. Ea îi spune o poveste incredibilă despre cum moneda a fost dăruită lui Morny ca garanție pentru datoria fiului său, însă acesta s-a răzgândit și i-a înapoiat-o. Imediat detectivul are în minte doi suspecți: secretara familiei, Merle, și primul soț al lui Elizabeth care a murit căzând de la fereastră.
Marlowe crede că răposatul soț a fost obligat să se sinucidă de Merle sau chiar l-a omorât ea însăși. Îl confruntă pe Leslie, care admite faptul că a luat moneda pentru a-i face un dublicat folosind tehnica dentară și doamna Murdock începe să regrete că l-a angajat, pentru că acum încep să iasă la iveală toate secretele familiei.
Romanul a fost adaptat în peliculele ”Time to kill” în regia lui Herbert I. Leeds în 1942 și în ”The brasher doubloon” în regia lui John Brahm în 1947. La radio, romanul a fost citit de BBC Radio 4 în 1977 și în 2011.