Filtre:
Edituri
 Stiintifica(4) Iri(3) Crater(3) Flammarion(2) Polirom(2) Larousse(2) Stiintifica si Enciclopedica(2) Paris(2) Antet(2) Humanitas(2) Librariei Leon Alcalay(1) Presses universitaires de France(1) Union Generale(1) Agora(1) Gallimard(1) Penguin Books(1) Cartex(1) Quillet(1) Ernest flammarion(1) Librio(1) MondoRo(1) Garnier Flammarion(1) Hachette(1) Oxford University Press(1) Bruguera(1) Encyclopaedia Britannica International(1) De Cluny(1) Nelson(1) Hatier(1) Lutetia(1) Maxi-Livres(1) Biblioteca pentru toti(1) Bucuresti(1) Comertului(1) Incitatus(1) Le Livre de Poche(1) Mondero(1) Universitas(1) Paideia(1) Academiei Romane(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19072022
Limba
 Romana(29) Franceza(22) Engleza(3) Spaniola(2)
Coperti
 Brosate(43) Cartonate(9) Cartonate si supracoperta(4)
Colectii
 Bilioteca Filozofica(2) SUP(1) Bibliotheque de la Pleiade(1) Collection Nelson(1) Classiques Larousse(1) Biblioteca pentru toti - editia veche(1) Biblioteca de Filosofie(1) Paradigme(1) Cartilor de seama(1)

Filtrează
Carti Rene Descartes
Ordonează
Rene Descartes - Le discours de la methode -50% Vezi detalii Rene Descartes - Le discours de la methode IN STOC Pret: 11,00Lei 5,50 Lei
Pagina: 123
Carti Rene Descartes
Despre Rene Descartes

Rene du Perron Descartes s-a nascut la data de 31 martie 1596 in orasul francez La Haye en Touraine - astazi orasul poarta numele Descartes. Mama sa, Jeanne Brochard, a murit la nastere si nici lui Rene nu i s-au dat foarte mari sanse de supravietuire. A locuit cu bunica pana in 1607, cand a fost inscris la Colegiul Iezuit Regal Henry-Le-Grand din La Fleche unde a luat cunostinta cu matematica si fizica, inclusiv cu opera lui Galileo. Dupa ce a terminat liceul, in 1614, a studiat timp de doi ani la Universitatea din Potiers dand licenta in dreptul canonic si cel civil in 1916, conform preferintelor tatalui sau care dorea ca Rene sa devina avocat. S-a mutat apoi la Paris.

Descartes marturisea mai tarziu in Discurs asupra Metodei ca a renuntat la studierea cartilor, singura cunoastere pe care dorea sa o dobandeasca era cea care se regasea in el insusi sau in marea carte a lumii. S-a dedicat calatoriilor cunoscand oameni de diverse temperamente din armata, din tribunale, supunandu-se la orice imprejurari in care viata il punea pentru a trage invataturi din acestea.

Astfel s-a inrolat ca mercenar in armata, dupa ce a urmat un curs de inginerie militara. In aceasta perioada l-a cunoscut pe Isaack Beeckman, directorul unei scoli din Dordrecht cu care a lucrat pentru a pune bazele unei metodologii prin care sa se lege matematica de fizica. In 1620 a parasit armata, a vizitat o serie de tari si apoi s-a intors in Franta, la Paris, unde a petrecut cativa ani. Aici a compus primul eseu cu privire la metoda: Reguli pentru directionarea mintii. In 1628 s-a intors in Olanda, iar in aprilie 1629 s-a inscris la Univeristatea din Franeker unde a studiat sub tutela geometricianului si astronomului Adriaan Metius. Dupa un an, sub numele Poitevin, s-a inscris la Universitatea Leiden, unde a studiat matematica cu Jacobus Golius si atronomia cu Martin Hortensius. In pofida multelor sale mutari, Descartes si-a scris operele sale majore pe parcursul celor 20 si mai bine de ani petrecuti in Olanda unde a reusit sa revolutioneze filosofia si matematica. In 1641  a publicat o lucrare de metafizica, Meditationes de Prima Philosophia, iar in 1644 Principia Philosophiae, un fel de sinteza a Discursului asupra Metodei si a Meditatiilor asupra Filosofiei Prime.

In 1649 regina Cristina a Suediei, datorita faimei lui Descartes de a fi unul din cei mai mari filosofi si oameni de stiinta de pe continentul european, l-a invitat pe acesta la curtea sa pentru a pune bazele unei academii stiintifice. Din cauza conditiilor existente in castel, Decartes s-a imbolnavit de pneumonie si la 11 februarie 1950 a murit. Sunt, insa, speculatii cum ca acesta ar fi fost asasinat prin otravire.

sus