Despre Richard Dawkins
Etolog, biolog evolutionist si autor britanic. S-a nascut la 26 martie 1941, in Nairobi, Kenya. Si-a petrecut copilaria in Kenya, unde tatal sau a fost stationat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In anul 1949 familia s-a intors in Anglia. Zece ani mai tarziu Dawkins a intrat la Balliol College, Universitatea din Oxford, unde a primit o diploma de licenta in zoologie (1962). A ramas la Oxford, obtinand diplomele de master si doctoratul in zoologie sub indrumarea renumitului etolog Nikolaas Tinbergen. Din 1967 pana in 1969 a fost profesor asistent de zoologie la Universitatea din California.
In anul 1976 a publicat prima sa carte, The Selfish Gene (Gena egoista), care promova o conceptie despre evolutie centrata pe gena, si a introdus in vocabular termenul de mema, contribuind astfel la intemeierea domeniului memeticii. Cartea a fost remarcabila nu doar pentru ceea ce a imbratisat, ci si datorita stilului sau accesibil, care a facut-o accesibila unui public variat. O alta importanta contributie pe care a adus-o la dezvoltarea stiintei evolutiei prin teoria sa este prezentata in cartea Fenotipul extins (The Extended Phenotype); conform acesteia, manifestarile fenotipice nu sunt limitate la nivelul organismului, ci se extind in mediu, incluzand si corpul altor organisme. Printre urmatoarele carti publicate se numara The Blind Watchmaker (1986), care a castigat Premiul Royal Society of Literature in 1987 si River Out of Eden (1995).
Din 1995 pana in 2008 a fost profesor la Catedra pentru Popularizarea Stiintei Charles Simonyi din cadrul Universitatii Oxford. In aceasta calitate a continuat sa publice in mod prolific si a produs o serie de programe de televiziune. Documentarul sau (1996), Break the Science Barrier, il prezinta conversand cu o serie de oameni de stiinta proeminenti despre descoperirile lor. In volumul Unweaving the Rainbow (1998), Dawkins a sustinut ca teoria evolutionista este estetic superioara explicatiilor supranaturale ale lumii.
Desi o mare parte din opera lui Dawkins a generat dezbateri pentru afirmarea suprematiei stiintei asupra religiei in explicarea lumii, nimic nu a egalat raspunsul la polemica The God Delusion (2006). Cartea subliniaza erorile logice ale credintei religioase si, in cele din urma, ajunge la concluzia ca legile probabilitatii exclud existenta unui creator omnipotent. Dawkins a folosit cartea ca rampa pentru lansarea fundatiei sale numita Richard Dawkins Foundation for Reason and Science, o organizatie care urmareste favorizarea acceptarii ateismului si a sustinut raspunsuri stiintifice la intrebari existentiale.
Pe langa promovarea organizatiei sale, Dawkins a mai produs cateva documentare de televiziune, declamand problemele create de religie si superstitie in Root of All Evil? (2006) si The Enemies of Reason (2007) si sarbatorind realizarile lui Darwin in Genius of Charles Darwin (2008, Geniul lui Charles Darwin). Cartea Sex, Death, and the Meaning of Life (2012) exploreaza implicatiile trairii fara credinta religioasa. In cartea de memorii An Appetite for Wonder: The Making of a Scientist (2013), Dawkins si-a facut cronica vietii pana la publicarea carti The selfish gene (Gena egoista). Un al doilea volum de memorii, Brief Candle in the Dark: My Life in Science (2015), a inregistrat episoade din ultima parte a carierei sale.
Lucrari: The Selfish Gene (1976, Gena egoista); The Extended Phenotype (1982, Fenotipul extins); The Blind Watchmaker (1986); River Out of Eden (1995, Un rau pornit din Eden); Unweaving the Rainbow (1998, Destramarea curcubeului); The Ancestor’s Tale (2004); The God Delusion (2006, Himera credintei in Dumnezeu); Root of All Evil? (2006); The Enemies of Reason (2007); The Oxford Book of Modern Science Writing (2008); The Greatest Show on Earth: The Evidence for Evolution (2009, Lumea ca un mare spectacol. Dovezile evolutiei); The Magic of Reality: How We Know What’s Really True (2011, Magia realitatii. De unde stim care este de fapt adevarul); An Appetite for Wonder: The Making of a Scientist (2013, O curiozitate fara margini. Cum am devenit om de stiinta), Brief Candle in the Dark: My Life in Science (2015).