Despre Richard Feynman
Richard Phillips Feynman (n. 11 Mai, 1918 - d. 15 Februarie, 1988) a fost un fizician teoretician american, cunoscut pentru cercetarile sale in materie de mecanica cuantica, electrodinamica cuantica si fizica superfluiditătii heliumului racit lichid precum si fizica particulelor. Pentru contributiile semnificative in domeniul electrodinamicii cuantice, Feynman a primit Premiul Nobel pentru fizica in anul 1965, impreuna cu Julian Schwinger si Shin'ichirō Tomonaga.
Feynman a dezvoltat si un pictorial foarte folosit, cu reprezentarea in schema matematica a comportamentului particulelor subatomice. Aceasta schema a devenit cunoscuta mai tarziu drept diagrama Feynman. In timpul vietii sale, Feynman a devenit unul dintre cei mai cunoscuti savanti din intreaga lume. In anul 1999, in cadrul unui top facut de publicatia British journal Physics World format din 130 de fizicieni de seama pe plan modial, s-a clasat in primele zece locuri din toate timpurile.
A asistat la dezvoltarea bombei atomice in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a devenit cunoscut publicului larg in anii '80, ca membru al Comisiei Rogers, comisie ce a investigat dezastrul Navetei Spatiale Challenger. Pe langa munca depusa in fizica teoretica, Feynman a fost creditat cu initierea pionieratului in fizica cuantica si introducerea conceptului de nanotehnologie. A si activat ca profesor de fizica teoretica la Institutul Tehnologic din California.
Feynman a fost foarte activ in cresterea popularitatii fizicii atat prin carti precum Exista loc suficient la baza (1959), Lecturile lui Feynman despre fizica (editate in trei volume, sub numele ulterior de Richard Feynman - Fizica Moderna), cat si prin conferinte. Feynamn a devenit cunoscut si prin cartile sale semi-autobiografice Surely You're Joking, Mr. Feynman! si What Do You Care What Other People Think? sau prin carti scrise despre el precum Tuva or Bust! scrisa de Ralph Leighton si biografia Genius: The Life and Science of Richard Feynman scrisa de James Gleick.