Cartea Fizica Modernă, scrisă de Richard Feynman, a apărut în primă ediție sub forma a trei volume, în anul 1964 în Statele Unite. Feynman un cunoscut fizician american, a ajutat la extinderea teoriei electrodinamicii cuantice, a participat la Proiectul Manhattan și membru al comisiei care a investigat dezastrul navetei spațiale Challenger. A și primit Premiul Nobel pentru fizică în anul 1965.
La noi cele trei volume ale cărții Fizica Modernă au apărut succesiv în anii 1969, 1970, la editura Tehnică. Acest compendiu în trei volume, au și devenit instantaneu, după lecturarea și publicarea lor, "clasice".
Privind originea scrierilor sale, Richard Feynman obișnuia să spună, spre sfârșitul carierei sale, că "Practic întreaga lucrare este de fapt un experiment". Acest experiment, însă, s-a dovedit a fi un succes uriaș și a dus la apariția unei cărți care a rămas o introducere definitivă în lumea fizicii pentru următoarele decade. Pornind de la principiile de bază a fizicii Newtoniene și până la teorii deosebite precum relativitatea generală și mecanica cuantică, cărțile lui Feynman reprezintă un monument de expunere clară și cunoștințe detaliate. Aceste volume pot fi chiar manuale de colecție, esențiale, nu doar pentru studenții domeniului fizicii ci și pentru toți cei care doresc o introducere în fizică de la unicul Feynman.
Fizica Modernă a lui Feynman include și teme despre matematică, electromagnetis, fizică Newtoniană, fizică cuantică și chiar și legătura dintre fizică și alte științe. Cărțile conțin ilustrații generoase, formule matematice și ecuații foarte complete și ușor de înțeles.
Feynman a fost foarte activ în creșterea popularității fizicii atât prin cărți precum Există loc suficient la baza (1959), Lecturile lui Feynman despre fizică (editate în trei volume, sub numele ulterior de Richard Feynman - Fizică Modernă), cât și prin conferințe.